Veganuari är inte svaret

Att vara köttätare och djurvän måste kunna vara en hållbar kombination i Sverige 2021.

Majoriteten lantbrukare värnar förstås om sina djur.

Majoriteten lantbrukare värnar förstås om sina djur.

Foto: TT

Krönika2021-01-14 10:07
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Januari månad har döpts om till veganuari. Åtminstone i en kampanj som drivs av bland andra Djurens rätt. ”Om du vill ha ett nyårslöfte som gynnar både din hälsa, klimatet och djuren så tycker jag att du ska haka på veganuari”, står det på djurrättsorganisationens hemsida. Där kan man ”anta utmaningen” och få recept och inköpslistor hemskickade. I TV4:s morgonprogram lyftes trenden nyligen, och det lagades veganskt i rutan. 

Att just januari valts ut är förstås ingen slump. Dels är det tid för nystart inte sällan i hälsans tecken. Dels har vi just lagt bakom oss den mest kött- och mejeristinna högtiden, julborden med skinka, köttbullar, revbensspjäll, gräddostar med mera. Inte konstigt att vi känner viss däst mättnad och längtar efter lite mer fräsch och krispig kost. Alla väljer dock inte bort köttet helt, och färre väljer att helt avstå från animaliska produkter såsom grädde och smör.

Efter Uppdrag Gransknings senaste inlägg i debatten, om Krav-certifierade bönder som missköter sina djur, är det kanske fler som överväger att lämna köttfärsen i kyldisken och istället lägga en extra påse morötter i kundkorgen. De hårresande bilderna på kor, grisar och får som far illa kan få vem som helst att sätta pannbiffen i halsen. Det lika förfärligt som det är oförståeligt. Hur kan människor, i synnerhet sådana med djuren som sitt levebröd, behandla andra levande varelser på det sättet? 

Djurens rätt menar att veganism är detsamma som att vara djurvän. Men jag menar att det måste gå att i Sverige 2021 kunna njuta av kött, skinka, mjölk och ost – och samtidigt vara djurvän. Och det klart att det går! Jag känner jägare med den största vördnad för djur och livsmedlen de ger oss människor. Och majoriteten lantbrukare värnar förstås också om sina djur. Varför har man annars valt yrket, när det i dagens Sverige finns så många andra möjligheter? Det är den frågan som gör bilden av bönder likt dem i Uppdrag Gransknings reportage så obegriplig.  

Sverige har stränga djurskyddslagar. Brister finns uppenbarligen i efterlevnad och kontroll. Där måste förbättringar ske. Det ligger inte bara i samvetsgranna lantbrukares intresse, eller hos oss som fortfarande väljer att äta kött och mejeri med omsorg. Det berör alla som vill se kossor fortsatt beta på öppna landskap, odla grönsaker med naturgödsel eller helt enkelt leva i en värld där både människor och djur får plats. Då är veganuari året runt inte svaret. Symbiosen uppnås genom respekt för lagar, regler och naturens liv och värde.