”Ekologiskt vad bra, jag vill nämligen bara äta giftfri mat.”
Det är ett vanligt uttalande i dag, nästan en självklar ståndpunkt. Vem vill äta gift, liksom?
Men när vi börjar likställa mat som odlats på det vanligaste sättet – så kallad konventionell odling – med gift har vi hamnat snett. För det är inte gift. Och det är inte farligt.
Växtskyddsmedel som det handlar om sprids det absurda och felaktiga påståenden om. Och all den fantastiska nytta som växtskyddsmedlen faktisk gör glöms bort.
Svensk mat – oavsett om den är ekologiskt eller konventionellt odlad – är bland den mest kontrollerade i världen. Livsmedelsverket tar tusentals prover varje år, och det är extremt ovanligt att några rester av växtskyddsmedel överstiger gränsvärdena. Och om det mot förmodan någon gång händer så har gränsvärdena i sin tur inbyggda säkerhetsmarginaler på faktor 100 eller mer.
Det är inte heller DDT som används i dag. Det är inte gift. Det som behandlar till exempel en algsvamp som orsakar bladmögel i potatis är så fint konstruerad så den går på just algsvampen. Inget annat. Medlet bryts också ner fort.
Men känslan av “gift” har fått fäste. Så mycket att en av Sveriges största matkedjor, Coop, byggde en hel reklamkampanj på det.
I “Ekoeffekten” hävdade Coop att ekologisk mat var “fri från bekämpningsmedel” och därmed bättre för hälsan. De blev fällda av Patent- och marknadsdomstolen 2017. Domstolen slog fast att reklamen var vilseledande, överdriven och utformad för att spela på människors rädsla – eftersom det faktiskt inte finns vetenskapligt stöd för att ekologisk mat är mer hälsosam än konventionellt odlad.
Vad är då gift? Ett exempel på något som innehåller mycket gift är alkohol. Alkohol är vetenskapligt klassat som cancerframkallande. Det här vet vi. Ändå är det ingen som kallar sitt glas rödvin för “giftigt”.
Jag tycker alltid att man ska försöka vara nyanserad när man uttrycker sig. Och trots att jag är ekologisk grönsaksodlare hoppas jag att vi kan prata om svenskt producerad mat utan att sätta ett prefix på det.
För att tala om “giftfri mat” är fel. Vi borde kalla det vi faktiskt har i Sverige för vad det är: trygg, kontrollerad, säker mat – oavsett odlingsmetod.
Och vad skulle hända om vi slutade använda växtskyddsmedel helt?
I Sverige skulle skördarna minska drastiskt. Potatis, vete, sockerbetor, morötter – alla skulle tappa en stor procent av skörden. Och med tanke på läget i Sverige och världen behöver vi inte bli mindre självförsörjande utan mer. Dessutom är maten vi importerar långt ifrån fri från det som många konsumenter önskar. Vidare skulle livsmedelspriserna öka drastiskt.
Utan växtskyddsmedel skulle också odlare behöva plöja och harva mer – något som kräver fler timmar i traktorer och stor bränsleåtgång, vilket ger klimatavtryck och sämre jordhälsa. Det skulle ironiskt nog slå hårt mot både klimatet och den ekologiska hållbarheten.
Växtskyddsmedel är inte fienden. Det är till stor del räddningen.
Sluta prata om giftfri mat.
Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.