Vilken diet väljer du inför beach 2025? Köttdieten, Paleodieten, GI-dieten, LCHF-dieten, periodisk fasta eller medelshavsdieten?
Ingen hoppas jag.
Jag är själv trött på den ständiga jakten efter viktminskning. Samtidigt som jag funderar över varför folk inte kan laga mat. Och – kanske ännu mer – varför inget längre verkar lagom i Sverige, det enda landet som har ett ord för just lagom.
Ja, vad är lagom? Det var ett ord som användes flitigt när jag växte upp på 70- och 80-talet.
”Ta lagom.”
”Ät lagom.”
”Unna dig lagom.”
Att äta på restaurang eller köpa färdig mat var en lyx. Mat lagades hemma varje dag. Det var falukorv med potatis och stuvad spetskål. Spenatsoppa med ägghalvor. Köttfärssås och spagetti. Kokt torsk med smält smör och potatis.
Om jag fortfarande var hungrig fick jag inte ta mer ”sovel” men jag fick gärna ta en potatis till. Vidare hette det lördagsgodis av en anledning. Och pizza – som var och är bland det godaste som finns – åt vi på sin höjd 3-4 gånger per år, och inte i månaden.
Maten var god. Men visst är det underbart hur vi i dag kan influeras av all världens mat och smaker och hur rik matpaletten kan vara.
Men – och det är här det blir intressant – trots falukorv, smör, potatis, pasta i mängder, feta såser, både sylt och ost på smörgåsen blev väldigt få överviktiga på 80-talet. Därför vrider det sig lite i kroppen på mig när just denna mat i dag utmålas som onyttig.
För enligt dieterna kan vi inte kombinera. Vi ska äta bara kött eller i nästa sekund inget kött. Eller kikärter och avokado (som inte ens odlas i Sverige), men absolut inte vete och potatis (som vi ju faktiskt odlar i Sverige).
Det här gör att dieter känns varken sunda eller hjälpsamma i denna fetmaepedemi som vi befinner oss i.
Varför har det blivit som det har blivit? Dygnet har lika många timmar, nu som då. Vi jobbar i regel cirka åtta timmar per dag, så att laga mat borde inte vara ett problem. Men det prioriteras inte längre.
En skolsköterska på BVC som jag talade med berättade att många vuxna inte vet hur man lagar mat. De vet inte ens hur man kokar potatis.
Samtidigt så finns det sådana som kan laga mat. Men då slår pendeln över åt andra hållet och middagarna man vill imponera med på helgen är så komplicerade att de tar hela dagen att tillreda. Eller så har gästerna så många olika matpreferenser att värdparets ursprungsmiddag blir till en buffé med specialmat.
Inget verkar lagom. Och vi blir bara tjockare och tjockare.
Andelen vuxna med övervikt eller fetma ökade från 31 till 52 procent mellan 1980 och 2022. Fetman har alltså tredubblats bland vuxna. Bland barn har den fyrdubblats sedan 90-talet.
Jag skriver inte det här för att skuldbelägga enskilda. Snarare vill jag skuldbelägga alla dieter som säljs och premieras.
För krångliga dieter – där man får och inte får – tillsammans med svåra recept gör att den lätta vägen blir färdigmat och köpmat. Den blir bara mer och mer tillgänglig och uppskattad.
Något mer som driver på den här utvecklingen är att allt går så snabbt. Inget hinns med eller får ta tid. Vad är det vi har bråttom till? Vår ipad och tv-soffan?
När jag står i kön i livsmedelsbutiken tittar jag alltid i korgarna bakom och framför mig. Det är väldigt få som anammar dieterna, i alla fall under en längre tid. Ofta ser jag noll grönsaker i korgarna. Noll mjölk. Noll fisk.
Jag ser däremot ofta Billys pan pizza, Gorbys piroger, färdiga såser och färdiga rätter som bara är att sätta in i mikrovågsugnen. Energidryck ska vi bara inte tala om… Jag orkar inte ens gå in på det ämnet.
Jag har skrivit det förut, men gör det igen – hemkunskapen är viktigare än någonsin i skolan. Att lära sig att koka potatis är centralt och oerhört viktigt för folkhälsan.
Bra mat behöver inte ta tid, bra mat behöver inte tillhöra en diet. Stoppa in lika mycket som går ut så är ekvationen löst. Ät mat som du måste tugga. Det är gratistips, ingen månadsavgift eller abonnemang tillkommer till detta råd. Jag är ingen trendig hälsocoach men vet att vanlig mat i lagom portion är det bästa.
Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.