Klickar du hem mat du inte kan betala? Då är du lat – inte fattig

Alla har inte råd med lyxen att beställa hem mat med bud. Men alla har råd med bra mat.

Man behöver inte beställa hem snabbmat från Foodora för att bli mätt. Då är det bättre att köpa bra och billig mat i butik.

Man behöver inte beställa hem snabbmat från Foodora för att bli mätt. Då är det bättre att köpa bra och billig mat i butik.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ledarkrönika2025-04-24 14:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Låt mig börja med att säga – för vissa familjer är det oerhört tufft ekonomiskt i dag. Det finns familjer som kämpar med att klara av ekonomin och livet. De behöver vår hjälp.

Men. Det finns också en hel del överdrifter.

I veckan gick Ekot ut med nyheten att fler och fler hamnar hos Kronofogden för att de har obetalda fakturor från Foodora. Många medier hängde snabbt på. Vinkeln var okritisk – många har inte råd att äta sig mätta på annat sätt än via faktura eller avbetalning hos Foodora.

Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden säger att även om det rör sig om relativt få fall så vittnar det om läget för svensk ekonomi.

”Vi vet att människor prioriterar mat och går det så långt att man inte klarar av att betala maten, då befinner man sig i en väldigt utsatt ekonomisk situation”, säger Davor Vuleta till Ekot.

Nu behövs nog nya lektioner hos hemkunskapsläraren. Mat i dag kostar mer än på länge, sant. Men för att äta sig mätt behöver vi långt ifrån beställa mat från Foodora.

Tips på bra, näringsrik och billig mat är till exempel havregryn, ris, pasta och potatis. Året om kan man köpa kål, morötter, lök och betor till ett riktigt bra pris.

Om du jämför med Foodora är både frukt, kött samt andra proteiner och vitaminer från livsmedelsbutikerna billigare. Vatten och mjölk är billigare än läsk och energidryck.

undefined
Det går att köpa billig mat året om.

Dessutom är dagens snabbmatskonsumtion respektlös mot råvaror och matproduktion i allmänhet. Vi unnar oss i tid och otid snabbmat genom att säga att vi inte hinner eller orkar laga en ordentlig, sund och prisvärd mat.

Jag är därför övertygad om att det stora problemet i sammanhanget snarare handlar om brist på kunskap, energi och vilja snarare än om ekonomi.

För 50 år sedan lade vi 30 procent av vår disponibla inkomst på mat. I dag ligger den siffran på cirka 15 procent, trots ökade matpriser. För att jämföra med andra länder ligger genomsnittet i Europa på runt 17 procent, enligt Eurostats konsumentprisindex.

Som en konsekvens förväntar vi oss att kunna göra så mycket mer av vår inkomst i dag. Och det i sig måste ses som positivt. Men det här ska inte blandas ihop med rätten att handla på Foodora.

undefined
Vårpaj fylld med de billiga råvarorna kål och potatis.

Att en del i dag inte kan betala för restaurangmaten som de klickat hem säger oss inte främst något om läget i svensk ekonomi. Det säger däremot något skrämmande om hur låga kunskaperna verkar vara om matlagning och privatekonomi.

Tvärtemot vad det framställs som är inte den som inte kan beställa färdigmat från Foodora fattig. Att beställa hem färdigmat som man inte har råd med – i stället för att laga egen mat på billiga och bra råvaror – vittnar om att en del inte begriper sig på grundläggande ekonomi. Eller så är man bortskämd och lat.

Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.