Mathias Sundin: Varför flög Charles Lindbergh över Atlanten?

För att vara först såklart, men varför gjorde han det just då?

Charles Lindbergh.

Charles Lindbergh.

Foto: Arkiv

Ledarkrönika2016-10-11 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Han deltog i en tävling, där priset var 25 000 dollar. Om detta skrev han en bästsäljande bok, "The Spirit of St. Louis", som flera år senare Gregg Maryniak gav till sin vän Peter Diamandis, för att han skulle få inspiration att slutföra sin pilotlicens. Det lyckades, men Diamandis blev också fascinerade av utväxlingen på de 25 000 dollar i prispengar. Över 400 000 dollar hade investerats i ett flertal team som tävlade om att bli först över Atlanten, och när Lindbergh hade vunnit tog det kommersiella flyget ett jättekliv framåt de kommande åren.

Diamandis var frustrerad över att inte en enda människa varit utanför jordens omloppsbana sedan 1972. NASA och andra statliga rymdmyndigheter hade blivit försiktiga och den raketfart på utvecklingen som hade varit på 50- och 60-talet hade avstannat. Något måste göras.

1996 lanserade Peter Diamandis ihop med bland andra Gregg Maryniak XPRIZE som skulle belöna den första privatfinansierade bemannade rymdflygningen med 10 miljoner dollar. Tanken var att X skulle bytas ut mot prisets huvudsponsor. Det dröjde sex år innan någon var villig att sponsra priset så X:et fick vara kvar och namnet blev Ansari XPRIZE.

2004 vann ett team under ledning av Burt Rutan priset och vi har sett en kraftig ökning av kommersiella intressenter i rymden. Richard Branson köpte Rutans företag, som numera heter Virgin Galatic och har 700 personer på väntelistan för att bli rymdturister.

Sedan dess blivit flera XPRIZE:s inom andra områden. För ett par veckor hade jag förmånen att få delta i en grupp som skulle utvärdera idéer till nya priser, under en weekend i Los Angeles. Det var högkvalificerade team som pitchade sina mer eller mindre vilda förslag.

Det vinnande teamet leddes av en cancerläkare utbildad vid Stanford och Harvard, Daniel Kraft. De hade identifierat ett stort problem. Om exempelvis bröstcancer upptäcks tidigt överlever 99 procent. Om det upptäcks lite senare sjunker överlevnadsgraden till cirka 25 procent. Trots detta kommer nästan inga nya metoder ut för att enkelt och billigt upptäcka cancer tidigt. Istället satsas pengarna på behandlingar i senare skede.

Deras förslag till XPRIZE är fem miljoner dollar till de som först lyckas utveckla en metod som kan identifiera 13 olika cancerformer, kostar under 24 dollar och ger resultatet inom 24 timmar.

Med mig från hem från Los Angeles fick jag ett eget litet pris. Ett exemplar av "The Spirit of St. Louis", signerat av Charles barnbarn, Erik Lindbergh, Gerry Maryniak och Peter Diamandis. Dessutom kom jag hem full av inspiration från styrkan i pristävlingar. De pushar utveckling kraftigt framåt, öppnar ögonen för var som är möjligt och ibland helt nya branscher. De tävlande brukar vara en brokig skara med väldigt olika bakgrunder, som ger idéer och perspektiv från olika håll.

Det smartaste av allt är att du får många tävlande som alla investerar pengar i sin utveckling, men du betalar bara vinnaren.