Röken har knappt lagt sig i Berg – men företaget har återuppstått

Företagare har en förmåga att snabbt anpassa sig när världens ändras. Det märks i Berg.

Sommarplanerna är kanske grusade men glasskiosken är öppen, och redan nu planeras en food court.

Sommarplanerna är kanske grusade men glasskiosken är öppen, och redan nu planeras en food court.

Foto: Albin Winther

Ledarkrönika2025-06-27 14:57
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kanalkrogen i Berg har totalförstörts i en brand, som under räddningstjänstens uppsikt fick brinna ner till grunden. Lyckligtvis kom ingen till skada.

Kanalkrogens ägare skriver på Facebook att man trots dramatiken ingalunda är knäckt. Sommarplanerna är kanske grusade men glasskiosken är fortfarande öppen, och redan nu planeras en food court för sommargästerna längs Göta kanal.

Verksamheten tuffar på genom brandröken.

Ägarnas agerande är ett fint exempel på företagarnas lösningsorienterade attityd och livsmedelsbranschens stora anpassningsförmåga. Det fria företagandet anpassar sig konstant efter nya trender, marknadsrörelser eller – som i detta fall – olyckshändelser.

Särskilt verkar livsmedelsföretag vara mycket resilienta. När Ryssland anföll Ukraina och drev upp de europeiska priserna på gödsel svarade många lantbrukare med att odla kvävefixerande ärtor.

Det som däremot lägger krokben för företagens återhämtning är byråkratins pålagor. Statens problematiska inställning till alkoholförsäljning är exempelvis något som kan ställa till det för krögarna i Berg.

Det finns dock ljuspunkter. Regeringens snabbutredning om att slopa matkravet för serveringstillstånd är något att glädjas över. Sådana regelförenklingar förbättrar tillvaron för olycksdrabbade entreprenörer.

För när livet ger dig citroner måste du kunna sälja lemonaden.

Gustav Boëthius är vikarierande ledarskribent på Norrköpings Tidningar.