Varför ska kvinnor alltid kallas arga och gnÀlliga?

SÀg inte om dem vad du inte skulle sÀga om en manlig makthavare.

Magdalena Andersson (S) bör kritiseras för vad hon sÀger och gör, inte för vilket humör hon har.

Magdalena Andersson (S) bör kritiseras för vad hon sÀger och gör, inte för vilket humör hon har.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2023-05-23 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Redan inför valet av Magdalena Andersson som socialdemokratisk partiledare i november 2021 blev hennes humör ett diskussionsĂ€mne. Tidigare kollegor vittnade om att hon har en "hĂ„rd ledarstil", att "folk Ă€r rĂ€dda för henne". En tidigare ordförande för Finanspolitiska rĂ„det berĂ€ttade om nĂ€r han pĂ„ ett möte hade blivit ”utskĂ€lld efter noter”. SVT:s PolitikbyrĂ„n Ă€gnade ett avsnitt Ă„t Andersson under rubriken "Bulldozern" (8/9 2021).

Och nu, efter en partiledardebatt i SVT dÄ Andersson röt "tyst" Ät Liberalernas Johan Pehrson, ska enskilda moderater och högersinnade ha börjat kalla henne "arga Andersson".

Ingen stor sak, kan tyckas. Men det Àr typiskt att "arg" riktas mot just en kvinnlig politiker. Det Àr typiskt att kvinnor med bestÀmda uppfattningar antyds vara kÀnslomÀssigt labila. Oavsett politisk hemvist Äterkommer det.

HĂ€romdagen skrevs det till exempel pĂ„ Aftonbladets ledarsida att Kristdemokraternas Ebba Busch "gnĂ€ller" och det spekulerades om att KD-ledaren "ilsket" skulle lĂ€mnat en tv-intervju (15/5). 

Högt uppsatta makthavare ska sjÀlvklart kunna kritiseras. Men varför Àr det sÄ lockande att kleta "gnÀllig", "arg", "ilsken" pÄ kvinnor? Statsvetaren Jenny Madestam pÄpekar att "det Àr lÀttare att bli provocerad och förundrad nÀr en kvinna inte spelar pÄ traditionell kvinnlighet" (Expressen, 11/5).

HĂ€romĂ„ret kom Madestam ut med boken "Maktens kvinnor" (Albert Bonniers Förlag), dĂ€r hon Ă„terger intervjuer med tidigare och nuvarande kvinnliga partiledare. Miljöpartiets tidigare sprĂ„krör Maria Wetterstrand berĂ€ttade bland annat att hon bestĂ€mde sig för att inte le och bĂ€ra kavaj för att bli tagen pĂ„ allvar. Centerpartiets tidigare ledare Maud Olofsson vittnade om hĂ€rskartekniker mot henne, som nĂ€r dĂ„varande statsminister Göran Persson (S) petade henne i magen och sade ”jag tror att du har gĂ„tt upp i vikt”. 

Partiledare berÀttade Àven om hur de fÄtt frÄgor om de planerade eller vÀntade barn, medan manliga partiledare slapp frÄgan.

Madestam konstaterade i "Maktens kvinnor" att det finns ”en utprĂ€glad personifiering och intimisering av kvinnliga partiledare”.

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra berÀttade ocksÄ i boken "InifrÄn" (Bonniers, 2018) om hur hennes utseende och klÀdsel kommenterades, och att det bland annat klagades pÄ att hon inte var "rolig". Som om rolighetskrav nÄgonsin stÀlldes pÄ till exempel dÄvarande S-ledaren Stefan Löfven.

Som kvinna förvÀntas du nÀmligen vara till lags. Annars blir du lÀtt anklagad för att vara hÄrd och sur.

VĂ„gar man hoppas pĂ„ att en förĂ€ndring Ă€r pĂ„ gĂ„ng, med tanke pĂ„ att Magdalena Andersson utan konkurrens Ă€r den partiledare med högst förtroendesiffror? Kanske tycker en del att det Ă€r uppfriskande att en makthavare Ă€r tydlig mot politiska motstĂ„ndare. 

Det Ă€r klart att borgerliga politiker inte gillar överdrivna uttryck som "SD:s högerregim", som S-ledaren beskriver regeringen. Men de Ă€r Ă„ andra sidan inte heller potentiella S-vĂ€ljare. (DĂ€remot kan man undra hur smart strategin Ă€r för S, om partiet ska försöka locka tillbaka tidigare S-vĂ€ljare som gĂ„tt till SD.) 

Att Andersson, eller för den delen Ebba Busch eller andra partiledare, vÀcker irritation bland politiska motstÄndare Àr inte konstigt. Men de ska fÄ kritik för vad de sÀger och gör, inte för hur "gnÀlliga" eller "arga" de pÄstÄs vara. Det senare Àr politiskt irrelevant.

SÀg inte om dem vad du inte skulle sÀga om manliga makthavare.

Sakine Madon Àr politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning.