A-kassan kan avgöra valet 2010

A-kassan är en av de hetaste politiska frågorna just nu. S-ledaren Mona Sahlin sa nyligen att regeringens förändringar av a-kassan är "sataniska". Socialdemokraternas hårda positionering i frågan kan bli avgörande i valrörelsen 2010.

Arkivbild: SCANPIX

Arkivbild: SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-12-16 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

A-kassan är en av de hetaste politiska frågorna just nu. S-ledaren Mona Sahlin sa nyligen att regeringens förändringar av a-kassan är "sataniska". Socialdemokraternas hårda positionering i frågan kan bli avgörande i valrörelsen 2010.

Correns ledarredaktion tar därför upp a-kassan i en serie huvudledare, med start i dag. Det kräver en genomgång av de förändringar som införts stegvis från 1 januari 2007:

Det går inte längre att förlänga ersättningsperioden på 300 dagar med en ny period, utan att ha uppfyllt arbetsvillkoret på nytt. Undantag görs för förälder till barn under 18 år, som får 150 extra dagar.

Den förhöjda dagpenningen de första 100 dagarna, 730 i stället för 680 kronor, har tagits bort. De som tjänar över 18 700 kronor i månaden påverkas.

Ersättningsnivån för de första 200 dagarna är oförändrat 80 procent. De sista 100 dagarna sänks nivån till 70 procent. De som tjänar under 21 371 kronor i månaden påverkas.

Möjligheten att bara söka vissa jobb på vissa orter under de första 100 dagarna har tagits bort.

Arbetsvillkoret har skärpts, bland annat kan man inte bli medlem i a-kassan och kvalificera sig för a-kassa medan man studerar.

A-kasseavgiften höjdes 2007 med som mest 300 kronor i månaden - dock ej för arbetslösa. Från 1 juli i år justerades avgiften ner och regeringen har aviserat ytterligare en sänkning från 1 juli 2009. För många branscher kommer då avgiftshöjningen att landa på någon hundralapp i månaden. Men det gäller inte de branscher där arbetslösheten är hög, som byggarbetare och handelsanställda.

Kanske vore ingen av dessa åtstramningar så väldigt kontroversiell i sig. De flesta - anställda som arbetslösa - påverkas endast marginellt. Å andra sidan finns det de som drabbas relativt hårt. En arbetslös låginkomsttagare utan barn får till exempel ett inkomstbortfall på 1 500 kronor före skatt de sista 100 dagarna av a-kasseperioden - och samtidigt försvinner möjligheten att förlänga den.

Men det s och Mona Sahlin vill göra är mycket mer än att återställa a-kassan till 2006 års nivå. Taket ska upp rejält genom att dagpenningen höjs till 950 kronor - en höjning som saknar motstycke i historien.

Hon vill däremot behålla principen att a-kassan har en bortre parantes och att ersättningen trappas ner över tid. Kanske är det - med Sahlins vokabulär - ett halvsataniskt drag i s-politiken?

Och vad ska man kalla s-regeringens beslut att 1996 sänka ersättningsnivån till 75 procent, det vill säga lägre än i dag? Übersataniskt?

Nej, Mona Sahlin vore klok om hon skruvar ner tonfallet. Dagens nivåer i a-kassan måste självklart kunna diskuteras, precis som de nivåer Sahlin föreslår. Men det bör ske på en saklig grund och inte med känsloargument. Det är vad Corren vill försöka göra i den kommande serien av huvudledare.

Läs mer om