AD-dom upprättelse åt letter

Det lettiska företaget Laval un Partneri var anlitade av Vaxholms kommun för att bygga en skola. I november 2004 ropade blockadvakter från Byggnads, Elektrikerförbundet och Målarettan "Go Home" åt byggarbetarna. Det är en verklig skamfläck i fackföreningsrörelsens historia.

Blockaden i Vaxholm är knappast något facket kan vara stolt över. Och nu håller även Arbetsdomstolen med om att stridsåtgärderna var olagliga.

Blockaden i Vaxholm är knappast något facket kan vara stolt över. Och nu håller även Arbetsdomstolen med om att stridsåtgärderna var olagliga.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-12-03 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I december 2007 fick de lettiska byggnadsarbetarna upprättelse av EG-domstolen. Eftersom fackförbunden ställde alltför långtgående krav i strid med EU:s utstationeringsdirektiv var stridsåtgärderna olagliga. I går gick även Arbetsdomstolen på EG-domstolens linje. Eftersom blockaden stod i strid med EG-rätten ska fackförbunden betala sammanlagt 550 000 kronor i allmänt skadestånd till Laval un Partneri och merparten av bolagets rättegångskostnader.

På DN Debatt (1/2) bad Byggnads ordförande Hans Tilly tillsammans med ordförandena för fem andra LO-förbund om ursäkt för de aggressiva och kränkande tillropen under blockaden. Men när byggarbetarna, som uppmanades att åka hem, omskrivs som "våra lettiska vänner", vars rättigheter facket påstår sig ha försökt försvara så skorrar det riktigt falskt.

Några veckor efter blockaden gick Laval un Partneri i konkurs och tvingades avbryta arbetet i Vaxholm. Byggnads och de andra fackförbunden hade inte nöjt sig med att kräva minimilönen enligt gällande kollektivavtal. De krävde att de lettiska byggarbetarna fick en genomsnittlig svensk byggarbetarlön. Det kunde inte företaget betala.

Efter protester från den lettiska regeringen som hävdade att fackföreningarna agerat i strid med EU:s regler om fri rörlighet för tjänster togs ärendet upp i Arbetsdomstolen. Men nej, facket hade inte brutit emot några regler, menade AD. Först två år senare i december 2007 kom EG-domstolens utslag som gav Laval un Partneri och de lettiska byggnadsarbetarna rätt.

Och nu svänger alltså även AD, även om domen inte var enhällig. Två av de sju ledamöterna ville avslå skadeståndskraven. Dessutom prutar AD rejält på beloppet, eftersom domstolen inte anser att bolaget har visat hur stor ekonomisk skada blockaden orsakade.

I höstas lade regeringen fram ett lagförslag om hur EG-domstolens dom ska tolkas. Där slås bland annat fast att fackföreningarna bara får ta till stridsåtgärder mot ett utländskt företag stationerat i Sverige, som inte uppfyller de svenska minimikraven på lön, semester, arbetstid och arbetsmiljö. Regeringen har gjort sitt bästa för att jämka ihop EG-domstolens utslag med den svenska modellen, Men fackföreningarna är ändå missnöjda. "Vägen ligger öppen för lönedumpning", skriver ordförandena i debattartikeln i DN.

Den beskrivningen är långt ifrån korrekt. Däremot bekräftar AD:s dom att utländska företag är välkomna till Sverige och sätter en gräns för vilka stridsåtgärder fackföreningarna kan ta till. Det är mycket välkommet.

Läs mer om