Åkesson, tårtan och demokratin

Vi värnar vårt öppna samhälle. Därför kan hot och angrepp mot politiker och medier aldrig accepteras.

Det är Jimmie Åkessons åsikter som ska angripas - med argument, inte bakverk.

Det är Jimmie Åkessons åsikter som ska angripas - med argument, inte bakverk.

Foto: OLA TORKELSSON / TT

Linköping2013-11-07 03:12
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På tisdagen fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en tårta slängd i ansiktet när han signerade böcker. Polisen som fanns på plats hann inte stoppa den 60-åriga kvinnan som trängde sig fram genom kön till Åkesson. Han fördes omedelbart efter tårtattacken från platsen och kvinnan omhändertogs. Hon har släppts och delgivits misstanke om ofredande. Enligt uppgifter från Aftonbladet ska hon ha förklarat sitt handlande med att hon ”hatar rasister och fascism och Sverigedemokraterna är ett neofascistiskt parti”.

I förra veckan överfölls och misshandlades en kommunpolitiker (S) i Nordmaling i sitt eget hem. Motivet tros vara ett impopulärt beslut om att lägga ner byskolor, men ingen är gripen för dådet. I Bohuslän utsattes nyligen två sverigedemokrater för hot, deras hus och bilar blev nedklottrade och dessutom detonerade en mindre sprängladdning i den enes bil.

Utanför det tält på Nytorget i Stockholm där SD-ledaren satt hade ett hundratal demonstranter samlats. De ville också visa sitt ogillande mot Sverigedemokraternas politik. Skillnaden är att de gjorde det på ett demokratiskt sätt. Fysiska angrepp hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, oavsett vad man tycker om Jimmie Åkessons åsikter.

Politiker har en särskild ställning i en demokratisk rättsstat. Så har även den granskande makten. Under den senaste tiden har flera medier utsatts för angrepp. Hoten mot Corren är bara några i raden som drabbat enskilda journalister och redaktionerna på Eskilstuna-Kuriren, Värmlands Folkblad och Expressen.

Jimmie Åkesson har Säposkydd (vilket visserligen inte hindrade tårtattacken), men det är det långt ifrån alla politiker som har. Det kan heller inte begäras för varje enskild politiker. Samtidigt är det Säpo som är ansvarigt för att motverka ”otillåten påverkan på demokratins grundläggande funktioner” – där ingår såväl politikers som journalisters uppdrag. Journalister och politiker har alltså samma författningsskydd. Det var bristerna i detta skydd som föranledde intresseorganisationen Utgivarnas agerande i början på veckan, när vd Jeanette Gustafsson krävde ett möte med Säpochef Anders Thornberg. Hot mot demokratin bör tas på allvar.

Kvinnan som kastade tårtan i ansiktet på Jimmie Åkesson, menade det sannolikt inte som ett hot mot demokratin – enligt egen utsago tycks intention ha varit den motsatta. Ändock, det är vårt öppna samhälle som möjliggör och samtidigt hotas av sådant agerande. Tänk om hon haft en kniv i handen i stället för en tårta. Reaktionerna från politiskt håll har varit kraftiga. Tydligaste exemplet är kanske att Mona Sahlin ställt sig till försvar för Åkesson. Det säger mycket.

Läs mer om