Några personer fick frågorna ”Varför ska man gifta sig?” och ”Hur får man det att hålla?” (Corren 21/8). Den första fick svar som att det är bra att vara två och att man vill visa att man hör ihop. Någon svarade att han (trots att han var gift för tredje gången!) egentligen inte visste varför. En annan sa att det kanske inte behövs – man kan leva tillsammans utan att lova ”tills döden skiljer oss åt”. De två sista respondenterna var överens om att inga garantier finns för att äktenskapet ska hålla.
Det är sant. De romantiska skälen är de som oftast läggs fram av par som far till prästen eller vigselförrättaren - och är väl också de skäl som gör att många tvekar (som sagt, inga garantier finns). Kärlek är kanske det finaste skälet att ingå äktenskap, men juridiken är det tyngsta.
För två myndiga personer som ämnar leva tillsammans, skaffa gemensamma tillgångar och kanske barn, finns goda anledningar att ta steget och gifta sig. Har de redan barn ihop är ett större steg redan taget - barn förbinder människor livet ut. Barnlösa par kan skiljas och aldrig mer höras av. Men trots att äktenskapslöftet går att bryta, ska vikten av det inte förringas. Dess främsta dygd är arvsrätten.
Sambor ärver inte varandra. Detta juridiska faktum kan ställa till det monumentalt när den ena parten avlider. Tillgångarna tillfaller i första hand eventuella barn, i andra hand föräldrar, syskon eller andra släktningar. Sambon har inga giltiga anspråk. Ett känt exempel på en sådan situation är den som uppstod när journalisten och författaren till ”Millenniumtriologin”, Stieg Larsson, dog och hans sambo sedan över 30 år inte fick ärva honom.
Vill man, av någon mer eller mindre romantisk anledning, inte gifta sig men ändå säkra sin sambos arvsrätt finns alternativet att skriva samboavtal och testamente. Det kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor att upprätta, pengar man kan ha roligare för. Att gifta sig kan vara gratis (bröllop och accessoarer är frivilliga).
Sedan finns det par som gör klokast i att inte ingå äktenskap. Exempelvis de som träffats på äldre dagar och har barn på respektive håll. I sådana fall kan den arvsrätt som följer med äktenskapet göra mer skada än nytta och samboskapet vara att föredra. Vill man, av någon mer eller mindre romantisk anledning, ändå gifta sig kan juridiskt pappersarbete vara värt att lägga pengar på. För sin egen och sina efterlevandes skull.
Vad gäller den andra frågan om hur man får äktenskapet att hålla gör nog giftermålet varken till eller från. Saken är lika lätt och svår, vigselbevis eller ej. Däremot kan äktenskapet lösa praktiska detaljer som är rejält oglamorösa när de väl dyker upp. Bara för att man är kär behöver man inte bli både blind och galen. Att gifta sig är ofta en sund och praktisk åtgärd. Romantiskt va?