För inte alltför länge sedan nekades äldre människor ofta medicinsk vård. Trots behov fick de inte göra ett höftledsbyte eller en starroperation, med motiveringen att det vore alltför riskfyllt. Konspiratoriskt lagda kunde misstänka att det egentligen handlade om att prioritera de produktiva, människorna i arbetsför ålder.
Inställningen har tack och lov ändrats. Numera får även äldre operationer och behandlingar som de tidigare nekades.
När problemet är kroppsligt.
Äldre med psykisk ohälsa är fortfarande satta på undantag. Socialstyrelsens lägesrapport om vård och omsorg om äldre, som presenterades i går, visar att betydligt fler äldre drabbas av psykisk ohälsa än vad som är allmänt känt. Ungefär 10-15 procent av befolkningen över 65 lider av depression och 300-400 personer över 65 begår självmord varje år.
Ändå är det svårt för äldre med psykisk ohälsa att få hjälp. 12 av 21 landstingsområden saknar specialiserad medicinsk kompetens. Äldre som sedan tidigare lider av till exempel schizofreni, blir efter pensionen plötsligt "en äldre bland äldre" - vars särskilda behov inte tillgodoses. Det tas nästan aldrig hänsyn till psykisk ohälsa när kommunerna avgör vilka äldre som får hemtjänst eller plats på särskilt boende. Om den fysiska funktionsförmågan är okej så blir det ingen hjälp, även om den sökande lider av ångest, ensamhet och känner sig otrygg.
En delförklaring är den felaktiga uppfattningen att deppighet hör åldern till. Nedstämdhet och oro är inte ett naturligt inslag på ålderns höst, men eftersom fördomen är utbredd så blir många utan hjälp - eller behandlas för fel sak.
Läkaren Karin Sparring Björksten undersökte äldrepsykiatrin i Stockholms läns landsting och såg sådana tecken. Enligt Sparring Björksten hamnar äldre med psykiatriska problem ofta hos den somatiska (kroppsliga) vården. I bland för att de har både psykiska och somatiska sjukdomar, men också för att psykiska sjukdomar hos äldre ofta yttrar sig med allvarliga somatiska symtom. Hon ger exemplet "Harry", 75, som regelbundet söker husläkare och akutvård för dåligt hjärta, andningssvårigheter, sömnproblem, oro, magsmärtor och yrsel. Hans kropp utreds grundligt flera gånger, men eftersom man inte hittar någon förklaring remitteras Harry till slut till psykiatrin. Äldre-depression konstateras och Harry får läkemedelsbehandling. Besöken på akuten och vårdcentralen upphör, och Harry är nöjd.
Sparring Björksten påpekar också att de äldre inte erbjuds samma behandlingar som yngre med psykisk ohälsa. Alternativ till läkemedelsbehandling, som psykoterapi, förekommer nästan inte.
Regeringen bör följa Socialstyrelsens råd och göra en långsiktig satsning på äldrepsykiatri. Sjukvården och äldreomsorgen måste få kompetensen och resurserna för att upptäcka och behandla äldre med psykisk ohälsa. Äldre kan numera få nya höftleder och starroperationer - det är på tiden att äldre med psykisk ohälsa också får rätt till fullgod vård.