Äldres hälsa är en investering

En handfull pensionärer i Mjölby är besvikna. Sedan driften av simhallen togs över av en privat entreprenör har ett säsongskort från september till mars för 795 kronor ersatts av ett årskort för 3 000 kronor.

Pensionärsfri träning? Bilden är tagen i samband med ett reportage i februari i år. Foto: Mia Karlsvärd

Pensionärsfri träning? Bilden är tagen i samband med ett reportage i februari i år. Foto: Mia Karlsvärd

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-08-29 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Man kan förstås tycka att även pensionärer bör ha råd att betala det priset. Men det är inte poängen. Det finns skäl att lyssna på pensionärerna i Mjölby.

Ny forskning visar att regelbunden träning ger omedelbara hälsoeffekter hos äldre. Självklart handlar det om de äldres livskvalitet, men frågan stannar inte där.

I åldersgruppen 65-84 år äter över 50 procent medicin mot högt blodtryck. Var tredje äter medicin mot förhöjda blodfetter. Regelbunden träning skulle kunna minska behovet av medicinering. Det vore en besparing. De som ändå behöver medicinerna skulle få ett bättre resultat om de samtidigt motionerade.

Sammantaget skulle medicinering, motion och sund kost kunna minska antalet äldre som drabbas av stroke. Det handlar om att rädda liv. Att tala om det som en besparing kan låta cyniskt. Äldres hälsa får inte bara reduceras till kronor och ören. Men när vi talar om kostnader för hälsoförebyggande åtgärder måste det perspektivet finnas med: Färre strokepatienter är en besparing.

Det är visserligen landstingen som kan spara på mediciner och sjukvård. Men det är ett rimligt antagande att bättre hälsa hos äldre minskar behovet av hemtjänst och att fler kan vänta några år till innan de behöver en plats på servicehem. Det vore en besparing för kommunen.

Två stora hälsostudier har publicerats i USA denna sommar, med ett underlag på 83 000 respektive 20 000 äldre. Resultaten är entydiga - regelbunden träning är en nyckelfaktor för god hälsa, normalt blodtryck och normala blodvärden. Vilket i sin tur förebygger stroke, hjärtsvikt och diabetes mycket effektivt.

Därför har Folkhälsoinstitutet dragit igång en satsning för att få landstingen att uppmuntra äldre att träna och att äta sund mat.

Mjölby går åt fel håll. Man borde göra det lätt för pensionärerna att träna, i stället för att höja priserna. Kommunen hänvisar till att det är entreprenören som sätter priset. Men då bör man lära sig av misstaget och förändra villkoren nästa gång det sker en upphandling. Tills vidare skulle kommunen kunna ersätta pensionärerna i efterhand för en viss del av årskortet - kanske i samarbete med landstinget. Men man borde gå längre än så. Alla kommuner, inte bara Mjölby, borde erbjuda gratis motion åt de äldre och organisera särskilda äldregrupper, styrketräning med instruktör, vattengympa för seniorer.

Det är inte heller självklart att åldersgränsen bör sättas till 65 år. Redan vid 45 års ålder börjar förskrivningen av blodtrycksmediciner skjuta i höjden. Att erbjuda gratis eller rabatterad motion från 60 års ålder vore säkert en mycket god affär för både kommuner och landsting.

Frågan om äldres hälsa angår betydligt fler än några pensionärer i Mjölby.

Läs mer om