Skolan är valårets hittills hetaste fråga. Senaste åsikten i ämnet kom lite oväntat från migrationsminister Tobias Billström (M). Han vill se en skärpning av skollagen så att den blir ”mycket, mycket restriktiv” mot undantag från undervisning. Det kan tyckas självklart men gällande sex- och samlevnad samt simundervisning får många barn i dag dispens. Det finns klasser i Malmö där 25 procent av eleverna är undantagna från simundervisningen, säger migrationsministern och tillägger: ”Det är anmärkningsvärt med tanke på att det är en kunskap som alla har rätt till” (SvD 26/3).
Det kan tyckas ovanligt klåfingrigt att en minister ska ha åsikter om vilka individuella undantag från skollagen som är tillåtna. Den generella regeln ska vara att lagen gäller alla, och ska ett undantag göras måste det vara en fråga mellan den enskilde eleven och skolan. Om det gäller simundervisning kan exempelvis en fysisk åkomma som en förkylning vara skäl för att inte behöva delta. Men migrationsministern ger sig förstås inte in i debatten för att diskutera elevers eventuella snuva. Rinnande näsor är heller inte anledningen till att var fjärde elev i en klass inte är i bassängen när simlektionen startar. Skolan måste ”skärpa tonen” och orka ta konflikten med föräldrar som vill utesluta sina barn från viss undervisning, anser Tobias Billström. Det har ministern rätt i, liksom att en strikt lagstiftning hjälper skolan med det.
Kravet på simkunnighet i skollagen har också skärpts sedan det infördes 2007. I årskurs 6 måste eleven numera, för att få godkänt i idrott och hälsa, kunna simma 200 meter varav 50 på rygg samt hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider. Detta är visserligen ett gott argument för att alla elever ska delta i undervisningen, men för en enskild lärare kan det ändå vara svårt att stå på sig mot en eller flera påstridiga föräldrar som vill undanta sin dotter (för det är det oftast). Mellan läraren och lagen är det därför mycket viktigt att en stark rektor/skolledning finns, som stöttar läraren och som denne kan hänvisa till om trycket från föräldrar blir för tungt. Skolan måste hålla enad front.
I Linköping blossar just nu en debatt om särskilda kvinnotider i simhallen, då män inte skulle tillåtas att vistas där eftersom det finns kvinnor som av fysiska, religiösa eller kulturella skäl annars inte vill gå dit. Corren har på ledarplats argumenterat mot detta, med hänvisning till att integration och tolerans sällan uppnås genom segregering. I debatten har förts fram att många invandrarkvinnor inte kan simma, vilket är en hälsorisk för dem och deras barn. De tonårsflickor som i nuläget inte deltar i skolans simundervisning, kan så småningom komma att tillhöra gruppen icke simkunniga – såvida inte skola, lärare och ledning ställer sig bakom dem och nekar undantag från undervisningen. Det är ingen lätt sak att begära, men alternativet leder till ett sluttande plan som kompromissar med elevers jämlika rättigheter. Sett ur det perspektivet torde valet inte vara lika svårt.