Alliansen ett problem för FP

Finns det i längden utrymme för fyra borgerliga partier när allianssamarbetet är så tätt? Och hur ska Folkpartiet profilera sig för att inte hamna i skuggan av storebror Moderaterna som tar upp allt mer plats i mittfältet? Sådana frågor ligger och bubblar under ytan när Folkpartiet håller landsmöte i Växjö denna helg.

EU-minister och blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström hyllades vid Folkpartiets landsmöte.Foto: Hans Runesson/Scanpix

EU-minister och blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström hyllades vid Folkpartiets landsmöte.Foto: Hans Runesson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-20 10:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Tre medlemmar har motionerat om att Folkpartiet slås ihop med Centerpartiet eller att samtliga allianspartier blir ett enda. Det kommer givetvis inte att ske den närmsta tiden. Man ändrar inte på ett framgångsrikt koncept utan starka skäl. Och hittills har enigheten inom alliansen varit dess största tillgång, inte en belastning. Annorlunda kommer landet att ligga om de borgerliga skulle förlora valet 2010.

Men enigheten frestar också på. Jämfört med valet 2006 är trenden tydlig: De tre mindre partierna tappar stöd och Moderaterna stärker sin ställning.

Folkpartiet har gjort ett bra jobb i regeringen. Det gäller skolfrågorna i synnerhet men även när det gäller integration, forskning och EU har FP-ministrarna klarat sig bra. EU-minister Cecilia Malmström nominerades i början av veckan till jobbet som ny EU-kommissionär. En framgång för partiet.

Ändå tycks det inte riktigt räcka för att locka väljare. Från att ha haft drygt 13 procent av rösterna i riksdagsvalet 2002 föll stödet till 7,5 procent i valet 2006. I opinionsmätningarna har det sedan dess sett något sämre ut - även om det gått både fram och tillbaka.

Det skapar en press på FP att förtydliga sin liberala profil. Inte minst för att urskilja sig från Centerpartiet, som rört sig i en tydligt liberal riktning de senaste åren. Frågan är bara hur?

Vissa vill lyfta de mjukare frågorna som jämställdhet och sociala frågor. Dit hör bland annat lagstiftning för att garantera äldre par ett liv tillsammans inom äldrevården. Men även att kvotera föräldraförsäkringen så att män och kvinnor får lika stort ansvar för barnen. Mjukisliberalism, skulle man kunna säga.

Samtidigt tycks delar av partiet vilja se en vassare liberal profil. När las tas upp på landsmötet väntas en hård debatt. Partistyrelsen föreslår större möjligheter att göra undantag från turordningsreglerna när företag säger upp personal. Men det finns medlemmar som vill gå längre och helt skrota las.

Kanske försöker FP också ta upp kampen med Centerpartiet om att bli småföretagarnas parti. Sänkt skatt för företag hör också till partistyrelsens förslag.

På andra punkter ligger politiken mer eller mindre fast: Skolan bör förstatligas, Sverige bör folkomrösta på nytt om euron, kärnkraften bör byggas ut och värnskatten slopas. Kunskaper i svenska bör krävas för medborgarskap.

Frågan är om det blir några viktiga kursändringar efter landsmötet. Rörelsefriheten är onekligen begränsad om man inte vill skapa oreda i alliansboet.

Risken för att FP går in även i nästa val som i första hand ett skolparti är överhängande. Men det vore verkligen inte det sämsta.

Läs mer om