Både centerpartiet och kristdemokraterna ligger återigen över riksdagsspärren, liksom även vänsterpartiet på den rödgröna sidan. Kristdemokraterna balanserar dock precis på spärren, men har förmodligen ingen anledning till oro. De brukar ligga under fyra procent med så här lång tid till valet och ändå klara sig kvar.
Värt att notera är att trots det högljudda larmandet från socialdemokratiska frontorganisationen PRO angående den förmenta straffskatten på pensionärer så sympatiserar landets äldre alltjämt i högst utsträckning med alliansen. 51,6 procent av sympatierna i åldersgruppen 65 och uppåt betyder att stödet för regeringen till och med ökar i nämnda grupp.
Förmodligen underskattar man inom vänsterblocket den äldre befolkningens förmåga att genomskåda den simpla slagordsretorik som vill göra gällande att jobbskatteavdraget skulle utgöra en straffskatt på pensionärer.
Man inser att oppositionens bidragslinje inte kommer att stimulera sysselsättningen och att det i förlängningen av fortsatt minskad sysselsättning skulle kunna finnas ytterligare sänkningar av pensionerna. Reinfeldt flaggade dock i helgens duell mot Sahlin i SVT för ytterligare skattesänkningar för pensionärerna.
Bland de unga är däremot sympatifördelningen skrämmande stor till oppositionens fördel. Statsministerns tal om ordning och reda i statsfinanserna appellerar uppenbarligen inte till landets yngre befolkning i samma utsträckning som oppositionens
Det är tydligt att alliansens valstrategi går ut på att tvinga oppositionen att precisera sin politik. Genom att försöka tränga bakom slagorden ?stupstocken, den förstörda a-kassan med flera, försökte Reinfeldt i söndagens Agenda visa allmänheten att den rödgröna kejsaren verkligen är naken. Frågan är om budskapet verkligen går fram. Till de yngre väljarna verkar den inte göra det.
Den rödgröna strategin verkar effektivare. Man följer alliansens politik i det stora, men att skyla över de små skillnaderna genom ett uppskruvat tonläge och klassisk vänsterretorik i form av tal om klyftor som påstås öka. Det är en tacksam taktik för den som befinner sig i opposition och utan att behöva ta ansvar kan lova mer av allt. Så tacksam att den till och med kompenserar en impopulär statsministerkandidat.
Om den sittande regeringen ska vinna väljarnas förtroende för ytterligare en mandatperiod krävs en mer offensiv hållning. Alliansen har vunnit initiativet i politiken - de rödgröna reformförslagen är numera mest varianter på den förda politiken. Nu gäller det att vinna initiativet i debatten. Det gäller att visa att för en hållbar fördelningspolitik krävs också någonting att fördela. Framtidens välfärd måste byggas på arbete, inte på bidrag.