Allt talar för Cecilia Malmström

Margot Wallström har satt Sverige på kartan i Europa. Det är inget snack om saken att hon som EU-kommissionär varit lite som en katt bland hermelinerna - eller i alla fall en kvinna bland alla män i kommissionen.

Cecilia Malmström har vad som krävs för att bli EU-kommissionär.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Cecilia Malmström har vad som krävs för att bli EU-kommissionär.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Linköping2009-07-03 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

När Wallström lämnar Bryssel i höst ska regeringen utse en efterträdare. Spekulationerna om vem det blir är redan i full gång. Att det blir någon från den borgerliga sidan råder det ingen tvekan om. Socialdemokraterna utsåg två partikamrater till kommissionärer när de satt i regeringsställning och självklart ska den nuvarande regeringen skicka en person från de egna leden till Bryssel.

Wallström satt ju som kommissionär i två omgångar och hennes erfarenhet från den första perioden vägde tungt när hon fick den eftertraktade portföljen som förste vice ordförande. En annan avgörande orsak till att Wallström hamnade så högt upp i EU-hierarkin var att hon är kvinna. Kvinnor är som bekant en bristvara i EU:s toppskikt.

Eftersom den som ska efterträda Wallström inte har någon tidigare erfarenhet som kommissionär och Sverige är ett litet EU-land är det ingen som förväntar sig att vi får en lika tung post som den vi har haft de senaste fem åren. Men bristen på kvinnor är fortfarande en realitet och genom att skicka ännu en kvinna kan Sverige fortsätta sticka ut i Bryssel.

Tre kvinnor finns mycket riktigt också med i spekulationerna om Wallströms efterträdare: EU-minister Cecilia Malmström (FP), biståndsminister Gunilla Carlsson (M) och handelsminister Ewa Björling (M). Utrikesminister Carl Bildt (M) och jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) finns också med i diskussionen, men det mesta talar för att en yngre kvinna kommer att gå före de båda betydligt äldre männen. Dessutom är ett stort frågetecken när det gäller Bildt om han verkligen vill ta över den mindre tunga portfölj Sverige väntas få.

Innan vi vet säkert är det svårt att sia om vem det verkligen blir som efterträder Wallström.

De tre kvinnor det spekuleras om har alla de formella meriterna för uppdraget. Frågan är dock om alla känner sig bekväma med den uppmärksamhet det innebär att vara kvinna i den mansdominerade EU-kommissionen. Ewa Björling är sällsynt anonym som minister i Sverige. Vågar hon ta större plats i Bryssel?

En annan fråga är ju om de alla de tre som det spekuleras om verkligen vill till Bryssel. Gunilla Carlsson sägs till exempel inte ha trivts där när hon satt i EU-parlamentet (DI 2/7). Det gjorde däremot Cecilia Malmström, som inte är rädd för att sticka ut - även om också hon är rätt anonym i regeringen, bakom stats-, finans-, och utrikesministern.

Men Malmström har suttit åtta år i EU-parlamentet. Det är hon som har förberett det svenska ordförandeskapet som inleddes häromdagen. Hon är dessutom ett hängivet och engagerat fan av EU. Och just engagemang är en förutsättning för att lyckas som EU-kommissionär. Därför talar allt - i nuläget - för att regeringen bör skicka Cecilia Malmström till Bryssel.

Läs mer om