Alltför rädd att skrämma bort väljarna

Fredrik Reinfeldt är en försiktig general. Det visade han återigen i Ekots utfrågning i går. I en rad frågor som de andra allianspartierna driver blev det nej, nej och åter nej.Nej till förstärkt vårdnadsbidrag, nej till avskaffat värnskatt, nej till procentmål för biståndet, nej till förstatligad skola, nej till ett förstärkt rut-avdrag.

Oskarp profil. Vi får hoppas att Reinfeldt blir tydligare före valetFoto: Henrik Montgomery / Scanpix / 2010

Oskarp profil. Vi får hoppas att Reinfeldt blir tydligare före valetFoto: Henrik Montgomery / Scanpix / 2010

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-08-18 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Några av nejen är motiverade. Att förstatliga skolan skulle till exempel bara innebära nya omvälvande organisationsförändringar på ett område där den ena reformen sedan länge avlöst den andra. Skolan behöver arbetsro.

Men huvudintrycket är dock att Reinfeldt kryssar sig fram väl försiktigt av rädsla att gå på en mina. Ett enda feltramp kan hota bilden av Moderaterna som det nya statsbärande partiet.

Allra mest alarmerande är att Reinfeldt fortsätter att passa i frågor där regeringen behöver tänka nytt och visa vägen, till exempel införandet av en obligatorisk a-kassa. Att alla svenskar betalar 400-500 kronor i månaden i a-kasseavgift är en rimligare lösning än att behålla ett statssubventionerat försäkringssystem som fler och fler ställer sig utanför.

En enad borgerlig front i viktiga frågor som a-kassans framtid, en uppmjukning av LAS för att gynna rörligheten på arbetsmarknaden och en satsning på sänkta arbetsgivargifter skulle markera en ny offensiv linje i jobbpolitiken. Men Moderaterna håller igen för att inte skrämma bort väljarna.

Som lyssnande lagledare går Reinfeldt från klarhet till klarhet. Han kommer att gå till historien som den första borgerliga statsminister efter andra världskriget som lyckats hålla ihop sin regering under en hel mandatperiod. Det goda humöret inom alliansen har bestått utan att det uppstått några sprickor i fasaden. Men framgångarna har haft sitt pris. Som sakpolitiker blir Reinfeldt mer och mer otydlig och det finns naturligtvis en gräns när det till sist slår tillbaka mot hans eget parti.

Det är en farlig valstrategi att bara ligga lågt och spela på oppositionens svaghet. Om den till feghet gränsande försiktighet som Reinfeldt gav uttryck för i Ekots intervju också får sätta sin prägel på alliansens valmanifest finns det anledning till oro.

Reinfeldt fick också frågan om sin syn på avvisningen av romer från andra EU-länder. I sin utfrågning i måndags tog Göran Hägglund avstånd från avvisningarna, medan migrationsminister Tobias Billström försvarat dem med motiveringen att tiggeri är ett oärligt sätt att försörja sig. Här hade ett tydligt ställningstagande till romernas försvar varit på sin plats, men tyvärr passade Reinfeldt även i den frågan: "Jag tror inte att vi ska försöka uttolka ett regelsystem där det är Migrationsverkets och domstolens uppgift att göra bedömningen". Ett väldigt korrekt svar. Men utöver ett sådant konstaterande hade man också önskat sig lite patos.

Att ställa sig bakom backlinjen och mota bort alla puckar när det är en hel månad kvar av matchen håller inte. Dags att visa mod, Fredrik Reinfeldt.

Läs mer om