Fem år efter Irakinvasionen summeras läget i Irak i flera rapporter från människorätts- och hjälporganisationer. Och läget är allvarligt.
Amnesty International konstaterar att det är en av världens farligaste platser. Ekonomin är i botten, arbetslösheten hög, utbildningsväsendet nära kollaps och där problemen med lag och ordning utbredda. Fattigdomen växer och enligt Internationella röda korset är en orsak bristen på vatten, som tvingar många att köpa rent vatten.
Organisationerna pekar också på brister när det gäller mänskliga rättigheter. Dödsstraff förekommer. Människor fängslas utan rättegång. Kidnappningar, tortyr och mord är vardag.
En slutsats tycks vara att den regim som var så starkt förknippad med brott mot de mänskliga rättigheterna - Saddam Husseins - bara har ersatts med en annan. Och det är en kritik som alla parter i kriget måste ta till sig - särskilt USA, i egenskap av demokrati och initiativtagare till Irakinvasionen.
Men lösningen är inte att USA med allierade lämnar landet. Snarare har skälen för en fortsatt närvaro aldrig varit så starka som nu.