Ännu en stöt mot den grova brottsligheten

Från och med i går fick svensk polis ett effektivt vapen i händerna i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-07-01 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Från och med i går fick svensk polis ett effektivt vapen i händerna i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Lagen har ändrats så att det nu är enklare för rättsväsendet att beslagta kriminellas tillgångar. Tidigare har det varit ett villkor att polisen kunnat bevisa en direkt koppling mellan tillgångarna och det specifika brott de kommer ifrån. En verklighetsfrånvänd ordning som i princip inneburit att polisen aldrig kunnat komma åt de förmögenheter som vissa typer av brottslingar samlar på sig.

Men nu ska det alltså bli andra bullar. Bevisbördan vad gäller kopplingen mellan brott och pengar slopas. Så fort någon blir anklagad för ett grövre brott får åklagaren rätt att be polisen undersöka alla personens tillgångar. Det kommer inte att bli möjligt att komma undan genom att till exempel skriva över hus och andra ägodelar på anhöriga. Det borde förstås ha blivit verklighet för länge sedan, men bättre sent än aldrig.

På rikskriminalpolisen har man uttryckt den krassa inställningen att det hela har fördelen att staten nu får tillbaka mer pengar från brottslingarna. Ett perspektiv som tyvärr är typiskt för en svensk myndighet.

För det första är det inte nödvändigtvis statens pengar från början som dessa gangsters - för det är sådana grovt kriminella det är frågan om - har tillskansat sig. Det kan lika gärna röra sig om enskilda människors tillgångar. Ur deras synpunkt är det kanske egalt om pengarna hamnar i statens eller kriminellas fickor.

För det andra måste väl fördelen, om man ska se det ur en strikt samhällelig synvinkel, framför allt handla om den brottspreventiva effekten. Anledningen till att lagen har ändrats är ju inte att staten ska förbättra sina finanser eller tillgodose sina intressen gentemot finansiell brottslighet, utan att vanligt folk ska kunna känna sig trygga. Brottslingar ska drabbas av påföljder. Lagen är till för att underlätta detta.

I det här fallet handlar det preventiva inslaget dessutom om ett slags signaler som inte ska underskattas. Grova brottslingar skyltar gärna med sin rikedom. Det handlar om exklusiva hus, bilar och andra uttryck för lyx. Sådant som gör intryck på yngre människor, kanske mindre bemedlade unga i förorterna. Dessa ungdomars karaktärsstyrka sätts förstås på hårda prov när de ser de framgångsrika kriminella, speciellt om det handlar om miljöer där materiell status betyder mycket och de själva har att välja mellan lågbetalda yrken. Tvingas gansters bli mer försiktiga i sitt leverne kan det i bästa fall leda till att deras återväxt försvåras.

I kampen mot den organiserade brottsligheten finns det ingen mirakellösning att ta till. Det handlar om en mängd olika åtgärder, var och en för sig inte så spännande men sammantagna det som gör att rättssamhället till slut vinner. Därför är den nya lagen ett viktigt litet steg framåt.

Läs mer om