Så länge det handlar om bankomater, bensinstationer och värdetransporter, anser Demirok att tillstånden varit rätt harmlösa och har ett visst berättigande. Men Veolias aktuella ansökan anser han är en urkass idé som kränker resenärernas integritet (Corren 8/8).
Demirok anser alltså att kommunen har sanktionerat för många kameraövervakningar och nu vill han dra i nödbromsen för att hinna fundera över vad vi håller på med.
Kommunalrådet har en poäng. Även om är svårt att gå så långt som att påstå att man blir kränkt för att man filmas när man åker buss, så är det ett intrång på den personliga integriteten.
Men kameraövervakning upprör inte alls i samma utsträckning som signalspaning eller telefonavlyssning. Åsikten att så länge man inte har något att dölja behöver man inte bekymra sig, är mycket mer gångbar gällande kameror på offentliga platser än övervakning av elektronisk trafik. Människor börjar förmodligen också vänja sig vid att bli filmade lite varstans - och har upptäckt att det inte gör dem någon större skada.
Och av kommentarerna på Corren.se att döma är många Linköpingsbor positiva till kameraövervakning på bussar och andra ställen. Jämförelsen att bli filmad kontra att bli utsatt för brott är vanlig, och de flesta som har tyckt till i ämnet föredrar det förra alternativet.
Kameraövervakning är dock ingen garanti för trygghet. Däremot kan det bidra till en ökad trygghetskänsla - som kan visa sig vara falsk då den inte är detsamma som faktisk säkerhet. Brott begås ändå. Efteråt kan bilderna vara svåra att identifiera och brottslingar kan, som Demirok påpekar, vara maskerade.
Men vad gäller icke överlagda brott, såsom spontant våld eller skadegörelse - som mycket väl kan ske just ombord på bussar ?- kan kameror få en person att tänka till en extra gång och brott undvikas. Därför kan Veolias ansökan om kameror på bussar vara befogad.
Kameraövervakning är inget att ta lätt på och tillstånden bör inte ges slentrianmässigt. Varje enskilt fall ska beslutas om efter en noggrann bedömning. Frågan: Är det nödvändigt? måste ställas varje gång.
Därför är det bra att kommunalråd Demirok tar upp frågan och utlovar utredning under hösten. Denna bör dock inte komma fram till att kameraövervakning ska förbjudas. Inte heller att alla tillståndsprövningar ska godkännas. Så länge som inga klara regler och restriktioner finns måste diskussionen ständigt pågå.
Den personliga integriteten ska alltid vägas mot nyttan av ännu en kamera.