Förslaget till en ny kemikalielagstiftning för EU (REACH) har nu antagits av EU-parlamentet. Eller åtminstone en urvattnad version av det ursprungliga förslaget.
Förslaget innebär i korthet att EU:s kemiföretag blir tvungna att utförligt testa och riskvärdera en mindre del av de cirka 30 000 som nu produceras i unionen. Från början avsåg REACH krav att omfatta betydligt fler av de 30 000 kemikalierna, men en rad förhandlingsomgångar och kompromisser har gröpt ur REACH med allt fler regelundantag och lindringar.
Men än är inte sista ordet sagt. Först ska EU-kommissionen yttra sig om REACH, sedan ska ministerrådet rösta om förslaget.
Och kanske är en urvattnad kompromiss som tilltalar unionens kemiindustri det bästa av dåliga alternativ. För världen utanför EU:s gränser är en annan. Där väntar hård konkurrens från kemi-industrin i USA, Japan, Kina och de sydostasiatiska tigerekonomierna med delvis andra och ofta mildare regler.
Eller för att tala klartext: en alltför hård åtstramning av reglerna för EU:s kemiindustri riskerar att driva den till länder med snällare regler och billigare arbetskraft.
EU står för den skull inte helt hjälplös inför alla mer eller mindre farliga kemikalier som tillverkas innanför unionens gränser. Det kanske vassaste vapnet har EU fortfarande på hand: vi konsumenter. Om vi börjar ställa större krav på att de kemikalieprodukter vi köper ska vara testade, säkra och skonsamma för miljön -- då slipper inga kemikalieproducenter i världen undan våra högre krav. I alla fall inte så länge de vill sälja sina produkter till oss EU-medborgare.