I framtiden ska insynen i kungens ekonomi öka. Så blev det bestämt i riksdagen på onsdagen.
I år får den kungliga hov- och slottsstaten 94,5 miljoner kronor av staten, varav ungefär hälften går till de kungliga slotten.
Den andra hälften, det vill säga dryga 47 miljoner, utgör apanaget som kungen disponerar utan krav på redovisning.
På senare tid har allt fler röster höjts för en ökad insyn i hur kungen disponerar sitt apanage. Och så ska det bli bestämde alltså riksdagen i går. Bakom beslutet står s, mp, v, och fp.
Hovstatens årliga anslag utgörs blott och bart av skattemedel, och det finns inget orimligt i att kungen öppet får deklarera hur han spenderar pengarna.
Det får inte medföra en detaljgranskning, det räcker med en mer övergripande redogörelse, som självfallet ska vara offentlig. De som bidrar till det kungliga apanaget, det vill säga skattebetalarna, har all anledning att få kännedom om hur det används.
Exakt hur den ökade insynen i kungens apanageanvändning ska ske ska utredas i vår och i samband med en dialog mellan hovet och regeringskansliet.
Kungen själv kommenterar inte gårdagens riksdagsbeslut. Kanske begrundar han just nu det engelska hovets frivilliga offentliga uppgifter om hur dess apanage fördelas, och hur sjuka den brittiska drottningens husdjur kan vara, med tanke på att veterinärkostnaderna per år uppgår till runt en kvarts miljon kronor. Säkert en utgift som skulle vara mycket provocerande om den gällt svenska kungliga djur.