Förslaget att skriva om grundlagen så för att försvåra försäljning av offentligt egendom och verksamhet tar priset. Vänsterpartiet har en lång historia av att stödja folksuveränitetsprincipen, varenda inskränkning av denna, i form av maktdelning, har motverkats i alla år.
Nu vill dock Vänsterpartiet införa grundlagsändringar för att hindra att något eventuellt slutar att vara offentligt ägt och drivet. Det ska bli mycket svårare för en demokratiskt vald majoritet att välja att sluta med någon verksamhet och sälja den för att inkassera pengar för att kunna investera i annat eller för att kunna minska förluster.
Vänsterpartiet skrev i sitt pressmeddelande om förslaget att "Listan kan göras lång på sådant som har sålts ut från kommuner, landsting och stat." Listan på vad som inte har "sålts ut" är dock mycket längre. Stat, kommuner och landsting i Sverige äger och driver bland annat djurparker, nöjesfält, gym, turistbolag, fastighetsbolag, gruvor, skogsbolag, flygbolag, flygplatsbolag, tågbolag, banker, fjärrvärmebolag, elkraftsbolag, campingar, hamnar, mässor, innovationsbolag, internatskolor, IT-nätbolag, parkeringsbolag, teaterbolag, sjukhus, skolor, förskolor och äldreboenden med mer.
De skriver i sitt pressmeddelande om det "ekonomiskt tvivelaktiga i att avstå från framtida vinstutveckling till förmån för en engångsintäkt". Den som hållit räkning på alla gånger det statliga flygbolaget SAS fått kapitaltillskott på grund av stora förluster som ätit upp det egna kapitalet kan ju undra lite över det där med att "avstå från framtida vinstutveckling", det ju kan vara den bästa affären att sälja och slippa förluster. Men det ska nu alltså en minoritet kunna stoppa enligt Vänsterpartiet.
För det är ju så med vänsterpartiets förslag att det ska bli svårare för en demokratiskt vald majoritet att besluta om försäljning av offentlig verksamhet, men det ska fortfarande vara lika enkelt för samma majoritet att starta nya offentliga företag och verksamheter eller att köpa upp privata företag. På så sätt ska grundlagen vara viktad mot ständigt mer offentligt driven verksamhet. Lätt att starta eller köpa upp, men svårt att sälja. Lätt att expandera det offentliga, men svårt att minska den. I Europaparlamentet har Västerpartiet i dagarna varit med och stött kritiken av den Ungerska högerregeringen som nu ändrar grundlagen för att försvåra för kommande regeringar att få föra sin politik, vari består den principiella skillnaden från det Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet nu föreslår i Sverige?