Arabisk höst i Egypten

Den egyptiska militären har avsatt president Muhammad Mursi. Protesterna som nu pågått sedan 30 juni har varit landets största någonsin, större än under den arabiska våren för drygt två år sedan. Det har rapporterats om 50 döda.

Egypten har en 5000 år lång historia utan demokrati och ett år av maktarrogant demokratisk valt styre.

Egypten har en 5000 år lång historia utan demokrati och ett år av maktarrogant demokratisk valt styre.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2013-07-05 04:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ända sedan militären tog makten i Egypten i en militärkupp 1952 hade de styrt landet fram till att Mursi valdes till president i juni förra året. Nu har de återigen gripit makten, om de nu någonsin verkligen lämnade den. Egypten har ingen demokratisk historia att falla tillbaka på. Kunskapen om hur en demokrati fungerar har uppenbarligen saknats.

Muslimska brödraskapet och Muhammad Mursi, vann parlamentsvalen och sedan presidentvalet förra året, men med relativt små marginaler, sedan de agerat som att vinnaren tar allt. Detta har uppfattats som orätt av många som var med och störtade general Hosni Mubarak under den arabiska våren 2011. Med tanke på att de än mer radikala Salafisterna i Egypten nu är med och stödjer avsättandet av president Mursi, så tyder detta på att det inte bara är en revolt mot islamisering av Egypten utan i mycket en protest mot maktfullkomlighet.

De som drev på demonstrationerna mot Mubarak 2011 var mer västerländskt orienterade än regimen, men de som vann de efterföljande valen var muslimsk brödraskapet med sin representant Mursi. De hade en mer religiöst grundad politik än den avsatta Mubarakregimen. Spänningarna i det Egyptiska samhället kom i dagen med ett relativt maktarrogant muslimskt brödraskap.

Hur legitim är en regim som avsätter en folkvald president? Hur legitim är en folkvald president som tolkar sitt val som ett frikort att göra vad han vill med konstitutionen utan hänsyn till den också folkvalda oppositionen? Egypten har ingen demokratisk tradition att falla tillbaks på och landets tidigare oppositionella har inte varit demokrater. Ska Egypten en andra gång kunna lämna militärregimen bakom sig måste dock muslimska brödraskapet få vara en del av den processen annars riskerar en hel generation av landets bäst organiserade rörelse att radikaliseras och helt tappa tron på demokrati. Viktigt är också hur Mursi och övriga i det muslimska brödraskapet behandlas. Blir det politiska skådeprocesser mot dem lär det inte bli någon försoning i landet. Vad som saknas från alla håll är en konsensusinställning kring vilka spelregler som ska gälla. Det har varit med inställningen att vinnaren tar allt som Mursi och muslimska brödraskapet har styrt. Detta har alienerat och skrämt oppositionen och det var det som nu ledde till de stora protester som fick militären att ta makten igen. Ska Egypten kunna få ett demokratiskt styre att fungera måste en demokratisk konsensuskultur till. Frågan är hur det ska gå till i ett land där vinnaren tar allt har varit ledstjärnan för varje regim landet haft de senaste 5000 åren?

Läs mer om