Arbetarbarnens hopp

Barn till högutbildade får bra betyg, medan barn till lågutbildade får dåliga betyg och i värsta fall inte ens blir behöriga till gymnasiet. Skillnaderna ökar dessutom.

Om Jan Björklunds skolreformer får sätta sig och inte rivs upp är chansen stor att klassklyftorna i skolan minskar i framtiden.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Om Jan Björklunds skolreformer får sätta sig och inte rivs upp är chansen stor att klassklyftorna i skolan minskar i framtiden.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-24 17:27
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Somliga försöker lägga skulden för detta på Jan Björklund och den borgerliga regeringen. Det är okunnigt.

Skolreformer har en mycket lång eftersläpningstid. Först tar det tid att omsätta en reform till praktisk verklighet ute på skolorna, sedan tar det ytterligare tid innan en årskull elever har hunnit gå igenom hela skolsystemet i det nya. Därför är det tidigare S-regeringar som ska lastas för de stora klassklyftorna bland elever som nyligen gått ut nian.

Jan Björklund har länge varnat för att S skolpolitik leder till klassklyftor: När lärarna beordras att dra sig tillbaka för att eleverna ska ta ett större ansvar för sitt eget lärande får det inte de magiska effekter som S hoppas på - det leder bara till att barn till högutbildade, som har bättre stöd hemifrån, drar ifrån.

Aktiv, lärarledd undervisning, tydliga kunskapsmål och regelbundna kunskapskontroller är nödvändiga om skolan ska utjämna skillnader i stödet hemifrån. Det vet Jan Björklund. När ska Sveriges arbetarparti inse detsamma?

Läs mer om