Arm i arm med huliganer

Uppträdandet från AIK:s ledning vittnar om att man inte kommit någonstans i försöken att bekämpa huliganism.

AIK-marsch mot derbyt mot Djurgården i förra veckan. Längst fram syns AIK:s ordförande John Segui.

AIK-marsch mot derbyt mot Djurgården i förra veckan. Längst fram syns AIK:s ordförande John Segui.

Foto: ERIK M˜RTENSSON / TT

Linköping2013-10-02 03:16
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

17 gripna och 24 omhändertagna personer, en till sjukhus och flera skadade poliser. Våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och våldsamt upplopp, misshandel, skadegörelse, vapenbrott och narkotikabrott. Vad saken gäller? En allsvensk fotbollsmatch i all sin enkelhet. Bisarrt, helt bisarrt.

Det var vid derbyt mellan AIK och Djurgården i torsdags som ovanstående inträffade. Klubbarna tillhör de med de mest huligantäta supporterskarorna och matchen sågs som högriskmatchen nummer ett. Några timmar före avspark på Tele2 Arena samlades cirka 2 000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att tåga mot arenan. Längst fram gick AIK:s ordförande John Segui, vd Thomas Edselius och styrelseledamot Per Hägerö armkrok. Runt dem personer som kallar sig supportrar (flera av dem maskerade), förbjudna bengaliska eldar, knallskott och kastade föremål mot polis och byggnader längs vägen. Ordförande Segui var uppenbarligen vid gott mod och på kramhumör, vid ett tillfälle omfamnade han en av de maskerade personerna. Samma person stod senare i frontlinjen mot Stockholmspolisen, identifierad som ”risksupporter”.

Det är bara några veckor sedan regeringen meddelade att ersättningsskyldigheten för klubbar att betala för polisinsatser i samband med matcher slopas från och med årsskiftet. En skyldighet som såväl AIK som Djurgården känt av. Corren har tidigare tagit ställning för att klubbarna ska betala, på grund av att huliganism är ett systematiserat samhällsproblem där starka incitament för klubbarnas samarbetsvilja krävs. Samtidigt finns uppenbara problem med systemet, då betalning bara kunnat krävas av bolagsdrivna klubbar medan de ideellt drivna sluppit undan. När regeringens besked kom, välkomnades det förstås av klubbföreträdare. Det sades saker som att man förstått allvaret i situationen, att samarbetet med polisen var gott och att arbetet mot idrottsvåldet framskridit.

När man ser John Segui och Co marschera och kramas med maskerade män undrar man åt vilket håll det har gått. ”Dialog”, kallar AIK företrädarnas deltagande i den våldsamma marschen. Sanktionering, är mer vad det liknar. Segui själv känner ingen som bär mask, säger han men kramar dem visst ändå. Vidare har han heller ”aldrig hajat grejen” med att bära dem. Poängen brukar vara att göra saker man senare vill slippa stå för. Om det inte är syftet, är mask ett minst sagt udda plagg att ta på sig när man ska gå på fotboll.

AIK:s ledning skriver på sin hemsida att deras närvaro i den provocerande marschen hade en ”positiv effekt”. Ja, huliganerna kände sig säkert stärkta av att ordföranden och vd:n tog täten i tåget. Frågan är vad barnfamiljerna som tänkt sig en kväll i fotbollens tecken kände. Men vid åsynen av maskerade, bengalbrännande ligister med AIK-emblem vände de kanske i dörren. En sorglig dag för Idrottssverige.

Läs mer om