Ät upp!

"Den långa kedja som för maten från jord till dukat bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan", skriver SvD (31/3).

Linköping2009-04-03 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

"Den långa kedja som för maten från jord till dukat bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan", skriver SvD (31/3).

Det är värt att betänka såhär när en av de största mathelgerna står för dörren.

SvD:s reportage handlar om Konsumentföreningen Stockholm, som har gjort en analys av 72 hushåll och deras sopor i ett villa- och radhusområde i Bromma. Under en vecka slängde de tillsammans ett kvarts ton fullt ätlig mat. Det motsvarar 57 procent av all den mat som slängdes.

Det var kokt pasta och ris, halvätna pizzor, omögliga bröd och oöppnade Bregottpaket - mat som lika väl hade kunnat ätas upp, även om en del av den hade passerat bäst före-datumet.

Jag tycker inte om att slänga mat när människor i andra delar av världen svälter.

Numera vet jag också att den klimatpåverkan som tillverkningen av mat har sker helt i onödan om maten slängs. Och att man kan göra en insats för klimatet bara genom faktiskt att äta upp.

Andra saker - sunt förnuft om ni frågar mig - som man också kan tänka på är att planera sina inköp, frysa in den mat man inte käkar upp direkt och låta lukt och smak avgöra framför bäst före-datum.

Läs mer om