Att avvisa ett barn

Enligt Dan Eliasson är det bara sjuka barn som kan få uppehållstillstånd på grund av "synnerligen ömmande omständigheter".Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

Enligt Dan Eliasson är det bara sjuka barn som kan få uppehållstillstånd på grund av "synnerligen ömmande omständigheter".Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-01-28 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

17-åriga Lollo gömmer sig någonstans i Sverige för att slippa bli avvisad till Kroatien. Trots en svår situation bedöms hon inte vara i de "synnerligen ömmande omständigheter" som kan ge uppehållstillstånd.

Lollo är född i Sverige och har levt större delen av sitt liv här. Hon är dock inte svensk utan kroatisk medborgare, då hennes pappa kommer från Kroatien.

Men pappan är Lollo bara rädd för. Han har dömts och straffats för att ha misshandlat Lollo och ett av hennes syskon. På grund av misshandeln blev Lollo omhändertagen enligt lagen om vård av unga, och de senaste åren har hon bott på ett skyddat ungdomsboende.

Samtidigt har Lollos föräldrars asylansökan behandlats i olika instanser. Efter en flera år lång process av beslut och överklaganden blev det klart att hela familjen ska avvisas till Kroatien.

Lollo, som har blivit omhändertagen av sociala myndigheter, skulle alltså avvisas ur Sverige för att hennes föräldrar avvisas. I första skedet bedömdes hon inte individuellt utan som ett bihang till de föräldrar som hon har omhändertagits ifrån.

Socialhandläggare och lokalpolitiker i Lollos hemkommun Karlshamn har försökt att få beslutet ändrat, liksom Lollos juridiska ombud. Medier, först lokala och så småningom riksspridda, har jagat Migrationsverket på ett sätt som i värsta fall har gjort Lollos avvisning till en prestigefråga.

För från Migrationsverket är beskedet kristallklart: Lollo kan inte få uppehållstillstånd, hon ska avvisas till Kroatien. Utlänningslagen ger inget utrymme för en annan bedömning, säger generaldirektör Dan Eliasson.

Och granskar man argumenten för att låta Lollo stanna i Sverige ett och ett så väger de kanske inte tillräckligt tungt:

Att Lollo har levt större delen av sitt liv i Sverige och talar svenska men inte kroatiska skulle inte räcka som skäl för uppehållstillstånd om hon hade fungerande familjerelationer och flyttade till Kroatien tillsammans med föräldrar som tog hand om henne.

Att Lollo har misshandlats av sin pappa och omhändertagits av sociala myndigheter i Sverige skulle inte räcka om hon talade kroatiska och hade ett socialt nätverk i Kroatien - Migrationsverket har ju garanterat att sociala myndigheter i Kroatien är beredda att ta hand om Lollo.

Tillsammans blir dock argumenten tunga. En 17-åring som är beroende av samhällets omsorg eftersom föräldrarnas brister bör inte avvisas till ett land där hon inte förstår språket. Kombinationen av misshandeln, omhändertagandet och språkkunskaperna borde vara tillräckliga "synnerligen ömmande omständigheter" för att ge ett barn uppehållstillstånd i Sverige.

När praxis, enligt Dan Eliasson, omöjliggör en sådan bedömning får politikerna helt enkelt ändra lagen. Eliasson har en poäng när han säger att alla barn som skulle kunna få ett bättre liv i Sverige inte kan få uppehållstillstånd här. Men barn som har omhändertagits i Sverige bör inte skickas ensamma till länder där de inte förstår språket.

Läs mer om