Den senaste tiden har maten blivit dyrare, och vi är nog många som har klagat över hur mycket pengar som går till mat.
Men samtidigt slänger varje svensk i genomsnitt 100 kilo ätlig mat i soporna varje år.
Det är svårt att förstå. Det skulle spara både pengar, besvär och miljö om vi nöjde oss med att köpa den mat vi behöver och avstod från att köpa de 100 kilon som hamnar i soporna.
Boven i dramat kan vara auktoritetstro. Matexperter säger nämligen att vi styrs alltför mycket av matens bäst-före-märkning. I stället för att lukta och smaka så slänger vi mat som har passerat bäst-före-datum - trots att maten ofta är okej långt efter detta datum. De enda som tjänar på detta är livsmedelsproducenterna.
I ett samhälle där varken prästen, läkaren eller läraren kan räkna med att stå oemotsagda borde vi kunna ifrågasätta matproducenterna. Gör uppror - lukta på mjölken innan du häller ut den!