Attendo på hal is

Att minska antalet Lex Sarah-anmälningar får inte vara ett mål i sig. Då ökar incitamenten för missförstånd och att saker sopas under mattan.

Corren i går.

Corren i går.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2011-10-01 02:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

De upprepade fallolyckorna på Tannefors servicehus som drivs av vårdföretaget Attendo Care rapporterades aldrig till kommunen, vilket regelverket kräver. Enligt presschefen beror det på ett missförstånd mellan sjuksköterskan och verksamhetschefen (Corren i går).

Fallolyckor som de som inträffade på det aktuella servicehuset kan och kommer förmodligen att ske igen. Den mänskliga faktorn gör att nollvisioner aldrig uppnås.

Olyckor och missförstånd kan förstås och förlåtas. Men när Attendo ger dubbla budskap om anmälningar och uppföljning, är de ute på mycket hal is. Presschefen hävdar att företaget är noga med avvikelser och anmäler hellre för mycket än för lite. Men på hemsidan skryter Attendo om att de har kunnat minska sina anmälningar och har hälften så många Lex Sarah-anmälningar som riksgenomsnittet.

Att minska antalet anmälningar får inte vara ett mål i sig, utan det är orsakerna till anmälningarna man måste arbeta för att undanröja. Syftet med Lex Sarah är just, enligt Socialstyrelsen, att komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen.

Att Attendo skurit ned antalet Lex Sarah-anmälningar säger alltså i praktiken inte mycket mer än att det lika gärna kan bero på händelser som den på Tannefors servicehus. Saker missförstås - eller sopas helt enkelt under mattan. Det är väldigt mycket allvarligare än en Lex Sarah-anmälan för mycket.

Läs mer om