Mona Sahlin har problem. Stora problem. Förtroendet för henne minskar just nu både i det egna partiet och bland väljarna.
Utfrysningen av v har lett till hård intern kritik och regeringens hantering av finanskrisen (som s inte har invänt mot) har gjort att den borgerliga alliansen nu framstår som det mest trovärdiga regeringsalternativet för allt fler.
I går kom ännu en opinionsmätning som stärker den bilden. Sifo:s novembermätning bekräftar trenden i Synovates och Demoskops tidigare mätningar: Glappet mellan oppositionen och regeringspartierna minskar. S tappar mark medan m går framåt. I Sifos mätning skiljer det 8, 6 procentenheter mellan blocken. S backar med 2,9 procentenheter medan m ökar med 1,2.
Ironiskt nog är det m som tycks vinna på den senaste tidens turbulens och varsel, och s - som många (inklusive partiet självt) ser som experter på arbetsmarknadspolitik - som förlorar. Att det bekymrar Sahlin har märkts på det uppskruvade tonläget i debatten om förändringarna i a-kassan. Den största skillnaden mellan de nuvarande reglerna och de under den förra s-regeringen är slopandet av den förhöjda dagpenningen (50 kronor de första 100 dagarna). Ändå kallar Sahlin regeringens politik för en "misslyckad och satanisk arbetslinje".
De borgerliga partierna har all anledning att vara nöjda med framgångarna i opinionen på senare tid.
Därmed inte sagt att de inte står inför några utmaningar.
Såväl regeringen som Konjunkturinstitutet har skrivit ned sina tillväxtprognoser. Varslen fortsätter att öka, företag går med förlust och bostadspriserna sjunker. Nya siffror från OECD visar att BNP i USA och euroländerna sjunker under nästa år.
Några stimulanspaket har regeringen inte kommit med hittills. I stället sätter man sitt hopp till arbetsförmedlingen och företagen, som förväntas ta ett stort ansvar för att underlätta för sina anställda att ställa om.
S har däremot presenterat ett miljardpaket som man tror ska få fart på Sverige. Det innehåller bland annat två nya miljarder till kommunerna, högre bostadstillägg för pensionärer samt fler lärlingsutbildningar.
En stor utmaning för regeringen är att behålla initiativet och förtroendet i hanteringen av finanskrisen och lågkonjunkturen, som alltså slår till med full kraft nästa år. Och med tanke på splittringen på vänsterkanten (förhandlingarna mellan de ekonomisk-politiska talespersonerna bröt ihop i helgen) ser det ljust ut.
Samtidigt visar Sifo:s mätning att mp med sina 7,5 procent nu är större än både c (6,3 procent) och fp (6,9 procent). Kd och sd är dessutom lika stora med 4,2 procent var.
Det är siffror som måste tas på allvar eftersom de, om de består, kan avgöra valet 2010 - till oppositionens fördel.
De frågor som har hamnat i skymundan av finanskris och lågkonjunktur måste därför upp på dagordningen igen. Annars kommer c, fp och kd att fortsätta stå i skuggan av m. Och i skuggan av m kommer det att bli svårt för dem att bidra till en borgerlig valseger 2010.