Även rökare har rätt till vård

"En kirurg ska kunna neka en rökare operation."

"En kirurg ska kunna neka en rökare operation."

Foto:

Linköping2009-11-28 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Socialstyrelsen vill kräva rökstopp för att patienter ska opereras. En kirurg ska kunna neka en rökare operation om rökningen äventyrar den medicinska nyttan med ingreppet.

"Det är ingen rättighet att opereras", säger generaldirektör Lars-Erik Holm till Ekot.

Men det finns en rad problem med Socialstyrelsens nya, hårda linje mot rökarna.

Det finns visserligen forskning som visar att rökstopp halverar risken för komplikationer vid såväl små som stora ingrepp. Men nog måste skillnaden vara stor mellan en ung, idrottande, måttlig rökare som ska genomgå en mindre operation - och en äldre, multisjuk storrökare som opereras för dålig blodcirkulation i benen (så kallad fönstertittarsjuka).

Kirurgens bedömning - och hur hård press man sätter på patienten - måste avgöras från fall till fall. Det bör finnas solida medicinska bevis för att patienten utsätter sig själv för en risk i samband med operationen innan något krav formuleras. Att upplysa om risken för komplikationer är en helt annan sak. Den informationen bör man inte bespara någon enda rökande patient.

Ett annat problem är att vården inte har några möjligheter att kontrollera att patienten verkligen slutar röka. Det är särskilt olyckligt att ta på sig rollen av polis när man saknar befogenheter. Förmynderi, hot och moralism är inte den självklara vägen till framgång i ett bredare folkhälsoarbete. Att ge patienten stöd kan mycket väl vara mer effektivt. För vem vill lyda en självutnämnd diktator?

Om moral i stället för medicinska bevis får smyga sig in som bedömningsgrund när man avgör om patienter ska opereras vore det farligt. Det finns även andra riskgrupper som riskerar att skuldbeläggas, till exempel alkoholister och överviktiga. Det finns starka medicinska skäl att försöka förändra deras livsstil. Men samtidigt måste det finnas en gräns för hur mycket en läkare har rätt att sätta sig till doms över andra medborgare.

I den ena vågskålen ligger folkhälsan och vårdens skattefinansierade resurser - i den andra ligger integriteten och individens rätt att göra även irrationella val. En rimlig balans är nödvändig. Annars kunde man ju enkelt lösa problemet genom ett totalförbud mot rökning och fängelsestraff för fetma.

Endast när de medicinska skälen är tungt vägande och oomtvistliga bör en läkare ha rätt att neka en patient operation.

Väljer man att se Socialstyrelsens aggressiva utspel som ett försök att få hela vårdapparaten att ta ett större ansvar för folkhälsofrågor som rökning, alkohol, matvanor och motion - ja, då är det ett positivt steg.

Att ge en rökande eller missbrukande patient stöd att byta livsstil i samband med en operation är en mycket god idé.

Kanske är det bara Socialstyrelsens tonfall som är onödigt förmyndaraktigt. Ord som "krav" och "neka" bör undvikas i sammanhanget. Operation är kanske ingen rättighet. Men god vård är faktiskt det - och det gäller även rökare.

Läs mer om