Civilkurage är när man står upp för någonting trots att man själv utsätter sig för viss risk. Personer i ens omgivning kan bli arga eller besvikna. Man kan utsättas för hot eller våld.
På senare år har debatten om civilkurage handlat allt mer om att ingripa när någon utsätts för brott. När killen som står bredvid i busskuren rånas eller blir misshandlad. Att visa civilkurage kan då vara allt från att säga ifrån och ringa till polisen till att ingripa.
Kristdemokraterna vill till och med att det ska bli brottsligt att stå vid sidan av och titta på utan att göra någonting.
P1-programmet Kailber tog i går upp ämnet civilkurage, men ur ett annat perspektiv. Kaliber handlade inte om att fler måste ingripa för att förhindra brott - utan om att fler föräldrar måste våga stå upp för att rättsprocessen ska kunna ha sin gång.
I centrum stod unga människor som hade utsatts för brott av andra unga; som hade misshandlats, förnedrats och hotats. Hotats för att de inte skulle anmäla det som har skett till polisen. Och de föräldrar som trots övergreppet i rättssak - som det heter när man hotar någon för att han eller hon inte ska polisanmäla ett brott - har fått sina barn att anmäla framställdes i programmet som personer med civilkurage. En mamma uttryckte det som att man måste visa sina barn vad som gäller: Att man ska gå till polisen när man har utsatts för ett brott.
Men långt ifrån alla föräldrar har civilkurage. Enligt en enkät som Kaliber har gjort bland poliser som arbetar med ungdomsbrott och unga brottsoffer pressar oroliga föräldrar sina barn till att inte polisanmäla och vittna vid en eventuell rättegång. De är helt enkelt så oroliga för följderna att de avråder sina barn att ta på sig rollen som brottsoffer.
Enligt Kaliber är den utbredda oron bland föräldrar delvis en följd av mediernas ensidiga rapportering om övergrepp i rättssak, och hur allvarligt problemet egentligen är. Som exempel nämndes en kvinna som hittades misshandlad i Hägersten förra sommaren. Från början såg det ut att ha koppling till att hon fanns med i en mordrättegång och händelsen fick stort utrymme i media. Men när det senare visade sig att det inte rörde sig om något övergrepp i rättssak visade medierna inte lika stort intresse.
Samtidigt visar statistiken att övergrepp i rättssak blir allt vanligare i Sverige.
Just därför oroar det att så många föräldrar inte uppmuntrar sina barn att anmäla när utsätts för brott. Ju fler som inte gör det - desto effektivare blir hoten. De får avsedd effekt: Rättsprocessen hindras och den personliga tryggheten och tilltron till rättsväsendet naggas i kanten. Den som i stället anmäler ett brott visar att hot inte leder någon vart.
När det gäller unga som utsätts för brott är det föräldrarna som måste uppmuntra och stötta. Det kan givetvis vara otäckt och svårt när det finns hot med i bilden. Men alternativet - att unga tappar tilltron till rättsväsendet och känner sig otrygga - borde avskräcka ännu mer.