För två år sedan införde Eskilstuna kommun förbud mot mc-västar på krogen. Det ogillades av förvaltningsrätten med hänvisning till den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Något liknande skedde i Luleå där västarna förbjöds i lokaler som ägs eller hyrs ut av kommunen. Det beslutet fick ändras efter beslut i kammarrätten.
Nu vill Socialdemokraternas juridiskpolitiske talesperson, Morgan Johansson, göra förbudet lagligt. Symbolerna är "det kanske viktigaste som de här gängen har" (Ekot 16/10) och att förbjuda symbolerna på krogen skulle kunna bli ett medel i kampen mot gängen, menar han.
Det är välkommet att Johansson och S sätter bekämpning av den organiserade brottsligheten högt på priolistan, genom exempelvis ökade resurser till Rikskriminalpolisen. Men gällande västförbudet är frågan om det förslaget inte kom litet för hastigt och lustigt. Dels är det svårt att se var gränsen för olämplig klädsel ska dras, dels riskerar förbudet att bli helt verkningslöst. Symboler är onekligen viktiga, men det är inte de som hotar och rekryterar - det gör människor.
Dessutom svajar Morgan Johansson betänkligt i argumentationen för sitt lagförslag. Han menar att man får vara beredd att se över lagstiftningen för att möjliggöra sådana här regler. Se över grundlagen, med andra ord. Det varken gör eller bör man göra i en handvändning.
Johanssons sämsta och, ur ett rättssäkerhetsperspektiv, farligaste argument är att mc-gängen får "acceptera att de kommer att behandlas av rättsväsendet som de ?outlaws? de beskriver sig som" (SvD 15/10).
Även om gängmedlemmar betraktar sig som utanför lagen betyder det inte att lagen eller samhället ska göra detsamma. Allas likhet inför lagen är en demokratisk grundbult som inte ens en ökande organiserad brottslighet ger anledning att tumma på. Tvärtom.
Justitieminister Beatrice Ask har ställt sig tvekande till förslaget men inte avfärdat det. Det borde hon göra.