I går drog de östgötska elevernas sportlov i gång. Som namnet avslöjar kan lovet med fördel ägnas åt fysiska aktiviteter, gärna ute i snön - om den nu inte hinner smälta bort. Vinterledighet innebär för många familjer skidsemester. Fler och fler väljer också att åka till varmare breddgrader så här års. Thailand är ett populärt resmål.
Resebolagen håller förstås koll på när barnen har ledigt från skolan, och anpassar priserna därefter. En resa, vare sig det är till de svenska fjällen eller de thailändska stränderna, kan för en barnfamilj bli ett riktigt dyrt kalas. En del väljer därför att boka en vecka då skolorna är igång som vanligt och priserna är bättre. Och åker man långt föredrar man kanske att vara borta i två veckor, vilket innebär att lovet inte räcker till.
Därför ansöker många om ledigt från skolan. Föräldrar kan ofta välja när de vill ta ut semesterdagar från sitt arbete. Men för barn har det på sistone blivit svårare att få beviljad ledighet under terminerna.
I och med den nya skollagen är det rektor som avgör om en elev under andra tider än loven får ta ledigt för så kallade "enskilda angelägenheter". Enligt Skolverket ska ett beslut om ledighet "grundas på en samlad bedömning av elevens situation", där bland annat studier och kompensation för förlorad undervisning vägs in tillsammans med ledighetens angelägenhet.
Många skolor har blivit tuffare och säger oftare nej till ledighetsansökningar, men det ser olika ut på olika skolor. Skolverket har fått signaler från rektorer och lärare att ledigheter utanför loven är ett problem, varför verket arbetar på att ta fram allmänna råd för hur skollagens syn på ledighet ska tolkas.
Enligt Lärarnas Riksförbund (LR) förväntar sig en del elever och även föräldrar att läraren ska hjälpa eleven att "komma ifatt" efter ledigheten. Dessutom förstår inte alla hur viktig närvaron i skolan är. "Det finns en tydlig korrelation mellan närvaro och betyg", påpekar LR Göteborg (GP 9/1).
Naturligtvis ska en beviljad ledighet utanför loven medfölja läxor så att eleven inte hamnar på efterkälken, och då läggs ansvarsbördan på eleven själv och dennes föräldrar beroende på hur gammal eleven är. Närvaroplikten i skolan är obligatorisk och ska iakttas. Men en veckas fjällsemester lär inte vara avgörande för en elevs resultat för hela året, utan då handlar det om upprepad olovlig frånvaro.
Semester med familjen kan faktiskt vara både viktigare och mer lärorik för ett barn än en vecka i skolan. Därför är det inte rätt om skolor av princip avslår ledighetsansökningar för semester. Att en familjeresa ska ställas in på grund av att elvaåringen inte får ledigt blir absurt. Såvida elvaåringen inte redan har ett belastat skolkkonto, då det kan vara läge att avslå ledigheten och ta upp saken med föräldrarna.