Tanken med Fjärde storstadsregionen är att knyta Linköping och Norrköping närmare varandra. Genom att öka rörligheten, integrera arbets- och bostadsmarknaderna, byta erfarenheter om teknik och innovationer samt dra nytta av städernas respektive styrkor ska jobben bli fler och ekonomin starkare.
Det finns en bred politisk enighet kring satsningarna på Fjärde storstadsregionen och förhoppningen är att de ska ge utdelning i hela Östergötland.
Linköpings och Norrköpings kommuner driver därför ett storstadsprojekt tillsammans med regionförbundet Östsam och statliga Nutek. Det ska stärka samarbetet och på listan över pågående aktiviteter står bland andra Norrköpings ansökan om att få bli europeisk kulturhuvudstad 2014.
Men är det något kulturhuvudstadssatsningen har visat så är det att revirtänkandet städerna och kommunerna emellan fortfarande är djupt rotat.
Från början beräknades kostnaderna för kulturhuvudstadsåret till 464 miljoner kronor. Av dessa skulle Norrköping bidra med 100 miljoner, Linköping med 75 miljoner, Östsam med 25 miljoner och staten med 150 miljoner. Men de styrande i Norrköping - s, mp och v - fick kalla handen av sin egen opposition, Linköping och Östsam.
Oppositionen - de borgerliga och spi - tyckte det var en glädjekalkyl som rimmar illa med nedskärningarna i skolan och hemtjänsten och de knappa anslagen till Norrköpingskulturen. Linköping deklarerade att man möjligen kunde ställa upp med 10 miljoner, men inte mer och Östsam har tvekat om att ställa upp överhuvudtaget.
Budgeten bantades därför ner till 319 miljoner kronor. Men oppositionen i Norrköping var inte nöjd med det heller. Förra veckan hoppade alla oppositionspartier utom kristdemokraterna av kandidaturen. Och därmed saknas den politiska enighet som har lyfts fram som ett villkor för att kulturhuvudstadsåret ska genomföras.
Linköpings roll i sammanhanget ska inte överdrivas. Den politiska osämjan i Norrköping hade varit ett faktum även om Linköping hade ställt upp. Oppositionen vill inte satsa vare sig 100 miljoner, som i den ursprungliga kalkylen, eller 75 miljoner, som i den nedbantade versionen.
Men Linköpings svala intresse för att bidra till Norrköpings satsning säger ändå något om hur det är ställt med Fjärde storstadsregionen.
Hela Östergötland hade vunnit på att Norrköping hade rott satsningen i hamn och blivit Europas kulturhuvudstad 2014. Östergötland hade hamnat på kartan, kulturlivet hade fått sig en välbehövlig vitamininjektion och turismen hade blomstrat. Linköping i egenskap av närmaste största stad hade varit en av de stora vinnarna och det hade bara stärkt relationen till Norrköping.
Kulturhuvudstadsåret hade därför kunnat vara en stor framgång även för Fjärde storstadsregionen.
Men allt pekar nu på att Norrköping inte går vidare med satsningen.
Det är självklart ett bakslag för de som styr i Norrköping.
Det är också ett bakslag för Fjärde storstadsregionen och de som jobbar för att förverkliga ambitionerna bakom.