Batterierna laddas vid rätt tidpunkt

Under de senaste veckorna när oppositionen bjudit på farsen "Vem tar vem?" har nog många glömt att regeringen dagligen slåss med samma problem:

Alliansledarna är i Varberg för att jobba med den nya valplattformen. Förhoppningsvis blir mötet en energikick.

Alliansledarna är i Varberg för att jobba med den nya valplattformen. Förhoppningsvis blir mötet en energikick.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-10-20 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Under de senaste veckorna när oppositionen bjudit på farsen "Vem tar vem?" har nog många glömt att regeringen dagligen slåss med samma problem:

Hur får man på bästa sätt ihop ett samarbete mellan olika politiska partier? Vad måste man kompromissa om och vad är inte förhandlingsbart? Hur undviker man att små äts upp av stora? Hur balanserar man utifrånkraven på politisk enighet mot inifrånkraven på att uttrycka och debattera olika åsikter?

Dessa svåra avvägningar löstes inte en gång för alla bara för att de borgerliga partierna bildade alliansen för fyra år sedan - även om det kan verka så när den tajta, samspelta alliansen ställs mot den velande, bråkande vänsteroppositionen.

Därför är det bra att de fyra alliansledarna just nu samlas i Varberg. Under två dagar inleder de arbetet med en gemensam valplattform inför valet 2010.

Alliansledarna, särskilt Fredrik Reinfeldt, kan gå in för uppgiften med stärkt självförtroende. Opinionsmätningarna som redovisades under helgen visar att det borgerliga blocket knaprar in en del av vänsterblockets försprång.

Men även om opinionssiffrorna är ett steg framåt för alliansen som helhet kan det bli ett problem att finanskris och lågkonjunktur tycks få väljarna att i stor utsträckning söka sig till m. Om de tre mindre partierna börjar känna sig pressade att profilera sig kan det uppstå splittring. Risken kanske är störst med kd, som balanserar omkring fyraprocentsspärren.

Mötet i Varberg är ett ypperligt tillfälle att förebygga sådan splittring. Under två dagar får de fyra partiledarna lägga konkreta "här och nu"-frågor åt sidan och hänge sig åt visioner och framtidsutsikter. Det innebär att frågor där alliansen inte kunnat enas långsiktigt utan bara för mandatperioden - till exempel kärnkraften - med största sannolikhet är uppe till diskussion.

Och det är bra. Dels för att alliansledarna kanske hittar nya lösningar i frågor där man tidigare inte kommit överens. Men också för att partimedlemmar och sympatisörer påminns om att profilfrågorna fortfarande är profilfrågor - att alliansen består av fyra partier och inte är ett parti.

Men ännu viktigare är att mötet i Varberg ger alliansen en energikick. Sedan valsegern har regeringen tyvärr ofta gett ett oentusiastiskt intryck, som att man gör det man ska på ett tillfredsställande sätt, men utan glädje och övertygelse.

Paradoxalt nog verkar den senaste tidens finanskris ha gjort ministrarna mer laddade. Alliansen klarade godkänt i alla debatter under förra veckan, men det finns mer att ge. Oppositionen bör få mycket tuffare svar när de utan saklig grund anklagar regeringen för att till exempel ha "raserat a-kassan".

Lyckas alliansledarna i Varberg dessutom att lägga grunden för en valplattform med en ännu vassare jobbpolitik och nya idéer för integrationen, rättsväsendet och vården så borde entusiasmen återvända helt och hållet. En dyster opinionstrend är bruten och alliansen har just nu ett gyllene tillfälle till nystart.

Läs mer om