Behagligt klimat i Åtvidaberg

Rankingen över kommuners företagsklimat ska tas med en nypa salt, samtidigt finns en del att lära.

Åtvidaberg har ett varmt företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs ranking.

Åtvidaberg har ett varmt företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs ranking.

Foto: Andres Leighton

Linköping2013-04-24 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

”Det var egentligen järnvägen som avgjorde, därför väljer vi också att ha kontoret i centrum istället för i Mjärdevi. I Linköping finns också den kompetens vi behöver.” Så förklarar Stefan Wik, vd för IT-företaget Entiro, sitt företags etablering i Linköping (Affärsliv.com 17/4), och pekar därmed på flera viktiga inslag för att ett företag ska starta i en kommun: Infrastruktur, kommunikationer och kompetent personal.

Dessa faktorer, och andra såsom kommunal konkurrens, service och attityder till företag, har 31 200 företagare fått värdera i en enkät utskickad av Svenskt Näringsliv. Tillsammans med statistik över till exempel kommunalskatt, sysselsättning och andelen företagare har Svenskt Näringsliv sammanställt en rankinglista över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Solna toppar listan för sjätte året i rad. ”Vår attityd till företagen är viktigare än alla upphandlingsprocesser och policys”, förklarar Pehr Granfalk (M), kommunstyrelseordförande, Solnas behagliga klimat. Politisk samsyn och vilja att ge företagen så god service som möjligt, anger han också som en viktig temperaturhöjare.

Östergötland då? Först på plats 30 hittar vi en östgöte: Åtvidaberg. Kommunen hamnar högt i rankingen över just attityder hos politiker (6), tjänstemän (6) och framför allt skolan (1). Åtvid ligger bra till även gällande service till företagare (10) och kommunal konkurrens (7). Störst vikt lägger Svenskt Näringsliv vid företagarnas samlade omdöme. Där hamnar Åtvidaberg på 13:e plats. Företagarna i Åtvid är alltså nöjdare än den sammanlagda rankingplaceringen ger sken av.

Omvänt förhållande råder i Linköping. Företagarna placerar kommunen på 62:a plats, men på den sammanställda rankinglistan hamnar Linköping på plats 48. Det är framför allt den relativt låga kommunalskatten och de goda tele- och IT-kommunikationerna som lyfter placeringen.

Länets sorgebarn är Motala, som visserligen kravlar sig upp 20 placeringar, men ändå hamnar på illavarslande plats 247. Inte heller Norrköping har anledning att fira på plats 155. Vill inte kommunen stå kvar på perrongen när Fjärde storstadsregiontåget rullar iväg, får man allt tuffa till sig!

Men hur är det möjligt att Sveriges femte största och växande kommun och universitetsstad har sämre företagsklimat än Åtvidaberg och till och med lilla Ydre (rankad 38)? Rankinglistan baseras främst på relativa uppfattningar. Därför kan exempelvis Mjölby rankas som nummer 4 i landet gällande vägnät, tåg och flyg, jämfört med Linköpings plats 57 – flygplatsen, E4:an och tågförbindelser till Stockholm och Malmö till trots. Företagaren i Linköping ställer förmodligen – med rätta - högre krav på sin kommun, än företagaren i Ydre.

Det finns lärdomar att dra av Svenskt Näringslivs ranking. Linköpings politiker kan till exempel ta sig en funderare på hur man ska förbättra rankingplaceringen 167 gällande nyföretagsamheten. Kanske placeringen 131 beträffande den kommunala konkurrensen med företagare kan ge en ledtråd.

Läs mer om