Behåll friskvårdstimmen

Allt fler kommuner och landsting inför rökförbud på arbetstid. I Östergötland är det bara Boxholm och Mjölby som ännu inte har infört eller håller på att utreda ett eventuellt rökförbud.

Promenad på arbetstid är ett både billigt och enkelt sätt att motionera.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Promenad på arbetstid är ett både billigt och enkelt sätt att motionera.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-10-01 13:56
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Men det är inte bara de anställdas tobaksvanor som intresserar offentliga arbetsgivare nuförtiden.

I Söderköpings kommun måste personalen redovisa sina motionsvanor vid medarbetarsamtal. I Sundsvall har man skärpt drogpolicyn och kräver att alla som ska börja jobba i kommunen lämnar ett blodprov.

Corren har kritiserat den här utvecklingen - som vi menar hotar den personliga integriteten. Vad har arbetsgivare att göra med vad de anställda gör på fritiden? Om de sköter sitt jobb - spelar det då någon roll om de väljer soffan framför löpbandet? Vi tycker inte det.

Men det allt vanligare rökförbudet på offentliga arbetsplatser gäller alltså under arbetstid. De motiveras med både arbetsmiljö- och folkhälsoskäl. Brukare och patienter ska slippa känna röklukt från personalen. Det är ett godtagbart argument om det inte vore för att många kommuner och landsting inte tar förbudet på allvar, utan ser det mer som en policy man ska ha. För att det ser bra. För att alla andra har det.

I Bräcke kommun har man till exempel haft rökförbud sedan 1992 - men än i dag blossar personalen friskt på rasterna.

Det kan tolkas som att folkhälsoskälen väger tyngst. Men då återkommer man till frågan om arbetsgivaren verkligen ska lägga sig i hur personalen lever.

När det gäller att värna de anställdas hälsa är kommuner och landsting inte heller konsekventa. Långt ifrån alla som har rökförbud erbjuder hjälp och stöd att sluta röka. Vissa, som Linköpings kommun, agerar rent kontraproduktivt.

Diskussionen om att skrota personalens friskvårdstimme är ett bra exempel. Visserligen kommer personalen att erbjudas subventionerade träningskort. Men många är inte beredda att lägga de extra tusenlappar ett träningskort kostar utöver de 1 200 kronor som kommunen skjuter till. Många har inte tid eller praktiska möjligheter att dra till gymmet på kvällarna. Många som i dag motionerar på arbetstid kommer därför att bli stillasittande i stället.

Kommuner och landsting som envisas med att ha synpunkter på och försöka styra sina anställdas levnadsvanor borde åtminstone se till att göra rätt saker.

Läs mer om