Citat: "Diskriminering är förbjuden enligt Europakonventionen."
Bildtext: Det är inte undra på att Italiens utrikesminister, Franco Frattini, måste torka svetten från pannan.
Bild: Scanpix
Italiens nya regering under premiärminister Silvio Berlusconi antog redan vid sitt första sammanträde för någon månad sedan ett "säkerhetspaket" riktat mot illegala invandrare.
Förra veckan fick Berlusconi senatens stöd för lagändringarna som bland annat innebär att papperslösa invandrare ska straffas upp till 30 procent hårdare än vanliga medborgare när de begår brott.
De nya lagarna gör det också straffbart med upp till fyra års fängelse att befinna sig illegalt i Italien. Den som hyr ut en bostad till illegala invandrare kan få sin egendom konfiskerad.
Utvecklingen är mycket bekymrande - inte bara för de invandrare som drabbas. Berlusconis har med sitt diskriminerande lagpaket skapat ett problem som drabbar hela Europa.
Likhet inför lagen är en del av de mänskliga rättigheter som regleras av internationella konventioner. Självklart har även Italien skrivit under dessa.
Diskriminering är förbjuden enligt Europakonventionen, som har status av lag i alla EU-länder.
Flyktingars rätt att söka asyl utan att riskera fängelse garanteras av Genèvekonventionen.
Och som om detta inte vore nog anser italienska kritiker att lagändringarna strider mot den italienska grundlagen.
Att domstolar dömer ut olika hårda fängelsestraff beroende på vilken legal status brottslingen har är rimligen att betrakta som diskriminering. Därför är det nödvändigt att Berlusconis nya lag prövas i Europadomstolen.
EU:s medlemsländer har fått smäll på fingrarna i Europadomstolen förut, så det är fullt möjligt med ett fällande domslut. Vad som i så fall skulle ske går dock knappast att svara på. Om Berlusconis regering skulle välja att ändra sig är förstås problemet löst. Men mot bakgrund av den arrogans och ovilja att anpassa sig efter opinionen i Europa som Berlusconi visade upp under sin förra mandatperiod framstår det som mindre troligt.
I så fall har EU ett obehagligt problem framför sig, som inte bara saknar en på förhand given lösning utan dessutom hotar livsnerven i det europeiska samarbetet.
EU är givetvis i första hand en överenskommelse om en gemensam marknad med fri konkurrens. Men många, särskilt de som vill se EU-samarbetet fortsätta utvecklas i framtiden, menar att unionen också är en värdegemenskap. De värderingar som samlar Europas länder innefattar demokrati och - just det - mänskliga rättigheter.
Om ett av EU:s ursprungliga medlemsländer uppenbart trotsar Europakonventionen och de övriga inte agerar kraftfullt hotas själva grundvalen för unionen. Det vore inte minst olyckligt i en tid då frågan om Lissabonfördraget fortfarande väntar på en lösning.
Att Berlusconis hårda tag mot den illegala invandringen tycks ha stöd hos den italienska befolkningen är naturligtvis också beklagligt. Men det är bristen på respekt för de internationella konventionerna som gör Berlusconi till ett problem för EU.