Betyg måste vara seriösa

Ilmar Reepalu, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Malmö, kan knappast ha surfat runt och läst vad ungdomar på chattar och bloggar skriver om sina lärare. I så fall hade han inte drivit att elever på mellan- och högstadiet samt gymnasiet ska betygsätta sina lärare.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-05-06 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ilmar Reepalu, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Malmö, kan knappast ha surfat runt och läst vad ungdomar på chattar och bloggar skriver om sina lärare. I så fall hade han inte drivit att elever på mellan- och högstadiet samt gymnasiet ska betygsätta sina lärare.

"Bästa läraren e typ tyskaläraren (...) Typ, man behöver knappt göra nått på hennes lektioner (...) Så skön hon e, så får man typ sluta 10-20 min tidigare för henne".

Det är Svt-serien Klass 9A som gett Reepalu idén att elever ska betygsätta lärare. Han tror att elevernas betyg skulle ge honom som arbetsgivare bättre kunskap om hur olika lärare fungerar.

"Vi har sveriges sämsta lärare, deras bästa sysselsättning är att dampa på deras underbara elever!"

Reepalu har faktiskt rätt i en sak: arbetsgivarna - rektorer, utbildningschefer och ytterst politiker - har ofta dålig koll på vad enskilda lärare presterar. Därför är många lärare missnöjda med den individuella lönesättningen. När arbetsgivaren inte vet vad den anställde presterar blir det ofta fel saker som styr lönesättningen. Vem som är mest populär hos rektorn, till exempel.

"Vår engelska lärare (är bästa läraren) för hon dampar inte om man har snus i på lektionerna".

Lösningen är dock inte att låta elever betygsätta och indirekt lönesätta lärarna. Internet är fullt av elevers omdömen om lärare, och den tydliga trenden är att “slappa" lärare är populära lärare.

"Min bild lärare e för najs vi har aldrig hafft en hel lektion me henne senast i onsdags slutade vi 35 minuter tidigare för att en 9 skulla ha ett bildprojekt som tog tid über!"

Ilmar Reepalu har tidigare försökt att koppla ihop lärares lön och prestation. Under lärarnas lönerörelse 2000/2001 var Reepalu ordförande i Kommunförbundet och drivande bakom den floskulösa skriften “Resultat i fokus". Med denna alternativa läroplan ville arbetsgivaren avtalsvägen se till att lärare som envisades med traditionell undervisning straffades med låg lön.

"Kristin, du förtjänar att dö. innan gymnasiet tyckte jag engelska var hur jävla roligt som helst. men nu, no no no. du är för jävlig. den sämsta läraren ever."

Det behövs mer kunskap om hur enskilda lärare fungerar i klassrummet, men det vore ett svek mot eleverna att låta deras av omognad och okunskap färgade omdömen vara kunskapskällan. Utbildade “överlärare" som besöker klassrummen, ger lärare feedback och rektor information, är ett bättre alternativ.

"Jag hatar ju idrott, så det är faktist min idrottslärare (som är bästa läraren) då han låter oss sluta mycket tidigare än vanligt".

Resultatet av “Resultat i fokus" blev en häftig betygsinflation, då många lärare och rektorer drog slutsatsen att en lärare som sätter höga betyg ska ha hög lön. Elevbetyg på lärare skulle förstärka den betygsinflationen, och urholka lärarnas redan låga auktoritet.

Om Reepalu anser att lärares prestationer är viktiga bör han läsa elevomdömen på nätet och dra tillbaka betygsförslaget.

Läs mer om