Thomas Bodström spekulerar i att Carl Bildt kan komma att dömas till livstids fängelse och kräver tillsammans med Mona Sahlin och representanter för Vänsterpartiet att Carl Bildt entledigas från sin post som utrikesminister. Det är onekligen skarpa formuleringar utifrån en rapport som kommer till slutsatsen att svenska, malaysiska och österrikiska regeringarna bör utreda om oljebolagen kan sägas vara ansvariga för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Anklagelserna som riktats mot oljebolagen i Sudan är synnerligen allvarliga. Bolagen har samarbetat med den Sudansiska regeringen och militären i en tid av inbördeskrig då tusentals civila dödades i den oljerika region som kallas Block 5A i södra Sudan. Över 200 000 personer skall också ha fördrivits från sina hem.
Men någon utredning om de svenska aktörernas ansvar har alltså inte genomförts. Oppositionen hänvisar till Moderaternas egna etiska regler som gör gällande att en politiker som misstänks för ett allvarligt brott ska ta time out från politiken. Eftersom ingen brottsmisstanke föreligger gentemot Carl Bildt är en sådan alltså inte nödvändig, vilket statsminister Fredrik Reinfeldt inskärper i flera intervjuer.
Samtidigt är det viktigt att Carl Bildt lägger korten på bordet. I Tommy Möllers nyligen utkomna biografi över Bildt som statsminister beskrivs Bildt som en "teflonpolitiker" på vilken ingen smuts riktigt vill fastna. Kanske är den erfarenheten som gör att Bildt nu tycks ta uppståndelsen kring hans engagemang i Lundin Oil med ro. Carl Bildt har ett stort förtroendekapital från såväl sin tid som statsminister som från åren som medlare på Balkan, men det är inte oändligt. Oavsett vad utredningen om de svenska aktörernas förehavanden i Sudan kommer fram till kan ett nonchalant agerande från Bildts sida komma att skada såväl hans egen som Alliansregeringens trovärdighet. Bildt säger själv i sina knapphändiga uttalanden att han och Lundin arbetat för en fredsuppgörelse i Sudan. Likväl som utredningen måste ha sin gång för att fredsprocessen i Sudan ska kunna gå vidare och offren för oljekriget få sin kompensation, måste också den svenske utrikesministern bemöta de påståenden som framförs i bland annat ECOS rapport.