De som efter årsskiftet räknar med en billigare nota när de äter ute, till följd av den sänkta restaurangmomsen från 25 till 12 procent, kan känna sig blåsta. Av de 209 restauranger som svarat på Sveriges Radios fråga om de kommer att sänka priserna svarar 52 procent nekande.
Å andra sidan är det goda nyheter. För momssänkningens främsta syfte är inte att svenskarna ska kunna dinera på restaurang oftare, utan att ge en bransch som ofta erbjuder unga människor deras första kontakt med arbetslivet utökade möjligheter att anställa fler.
Det målet tycks kunna uppnås, åtminstone enligt krögarna själva. Hela 77 procent svarar att de räknar med att kunna ge fler personer arbete efter momssänkningen, och 51 tror att de kommer att kunna utöka tjänstetiden för redan anställda. Flera krögare har dessutom svarat att de nu kan börja ta ut lön själva, och börja arbeta enligt mer mänskliga mått. Restaurangbranschen är tuff med låga löner och dåliga tillägg för obekväm arbetstid. Momssänkningen kommer förhoppningsvis att innebära ett lyft främst för dem som arbetar inom den.
Stora kedjor, exempelvis McDonald?s, har aviserat att de tänker sänka priserna efter nyår. De har redan marginalerna och möjligheterna att anställa den personal som behövs (McDonald?s är en stor ungdomsarbetsgivare) - och då är prissänkningen förstås välkommen. Det är dock inte för McDonald?s skull, utan för de små enskilda företagarnas, som momsen sänks.
Det går att, som Corren gjort tidigare, ifrågasätta regeringens prioritering på sänkningen av restaurangmomsen som den största budgetsatsningen inför 2012. Regeringen har dessutom sänkt förväntningarna på de tänkta effekterna, från 8 000 nya jobb (dåvarande näringsminister Maud Olofsson) till några tusen (nuvarande näringsminister Annie Lööf). Får reformen det genomslag som krögarna själva aviserar får man dock kalla den för en lyckad.