Billy Butt som Wyatt Earp

Revolverstriden vid O.K. Corral i Tombstone, Arizona, den 26 oktober 1881 markerade slutet på Vilda västern. Tillsammans med sina bröder utmanade sheriffen Wyatt Earp ett gäng som påstods ha rånat en diligens.

Linköping2009-06-13 01:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Sheriffens krav på gänget var att de skulle lämna in sina vapen till myndigheterna i staden - som alla andra fått göra för att stävja våldet.

Striden tog 30 sekunder. 30 skott avlossades och tre män dog.

Vilda västern kallades för ett laglöst land. Det var det inte. Så fort en stat bildades fick den såväl egna lagar som den lagstiftning som gällde för hela unionen. Problemet var att det inte fanns tillräcklig kraft i rättssystemet för att upprätthålla lagarna i de nya territorierna. Lagarna blev verkningslösa och landet i praktiken laglöst.

Som internet.

Den senaste veckan har du kunnat läsa på Correns kultursidor om Alex Schulmans nätmobbning av Marcus Birro. I dagens Paus kan du läsa om Anna Wahlgren som väljer att lämna offentligheten på nätet på grund av de trakasserier hon utsatts för.

Detta är bara några exempel på det som vuxit fram som ett av internets stora problem. Det att vi inte kan behärska oss när vi sitter för oss själva med datorn och ska uttrycka en åsikt om någon som finns utom synhåll. Vi blir så elaka. Saker som vi aldrig skulle säga öga mot öga slinker mellan fingrarna och ned i tangentbordet.

Och det är faktiskt vare sig okej eller tillåtet. Sverige har en stark förtalslagstiftning. Den kan i princip sammanfattas i orden "Det är inte tillåtet att säga något nedsättande om en person - även om det är sant". Hänsyn går före sanning. Undantaget är om det nedsättande är sant och försvarligt, till exempel ur ett samhälleligt perspektiv.

Det betyder att den som blir nätmobbad kan stämma den som yttrat sig. Straffet för förtal är böter. Grovt förtal kan ge två års fängelse

Men vem tar striden? Vem står upp, som Wyatt Earp? Märkligt nog såg Billy Butt, känd från musikbranschen, ut att bli den förste. Han fälldes 1993 för våldtäkt mot sitt nekande. I september i fjol, 15 år senare, drev Alex Schulman med Butt och våldtäktsdomen på sin sajt 1000apor. Butt svarade med att lova att "sätta dit honom" för förtal (Aftonbladet 8/12-08).

Sedan dess har intet hörts i fallet. Men jag hoppas ännu. Billy Butt som en rättssalens Wyatt Earp, det vore något.

Ett problem är att Billy Butt och alla andra som förnedras på nätet måste ta striden själva i domstolen. Förtal faller inte under allmänt åtal, vilket betyder att åklagarna inte tar upp ärendena. Ett sätt att stärka rättssamhällets position vore att ändra på den saken. Efter ett antal professionellt drivna åtal mot nätmobbare som Alex Schulman skulle säkert en ny anda av försiktighet - kanske rent av hänsyn - sprida sig i bloggosfären.

Det vore välgörande.

Läs mer om