”Europa är inte en grönsaksaffär utan ett politiskt uppdrag”.
Så sa den tyske judiske fackföreningsmannen och socialdemokraten Ludwig Rosenberg som flydde sitt Tyskland under andra världskriget, men återvände efter kriget för att vara med och bygga upp det Europeiska samarbetet från grunden.
Rosenberg hade rätt. EU är inget löst nätverk. EU är ingen löslig förening. EU är en union som binds samman av värderingar och fördrag genom demokrati, mänskliga rättigheter, marknadsekonomi och handel. Därför är det viktigt att vi som vill värna, vurma och vårda EU allra mest är de främsta vakthundarna när Europatanken och dess värderingar utmanas.
Många av oss liberala Europavänner reagerade starkt när den brittiske premiärministern David Cameron höll sitt EU-tal nyligen. Britterna styr förstås själva sitt eget kommande europeiska öde och jag instämmer helt i hans uppmaning att EU måste bli ännu mer demokratiskt, öppet och modernt för att klara framtidens utmaningar och leva upp till sina egna ideal.
Och vi behöver britterna i EU som aktiva och konstruktiva i samarbetet. EU vore väldigt fattigt utan Storbritannien. Storbritannien vore väldigt fattigt utan EU. Och Sverige skulle förlora en av sina närmaste allierade i framtidsfrågor som ökad frihandel, fördjupad inre marknad, fortsatt utvidgning och bejakad globalisering om britterna fjärmade sig än mer.
Men det jag och många andra liberaler i Europa reagerade på i talet var just beskrivningen av det europeiska samarbetet som ett framtida löst nätverk som förr handlade om fred, men i dag enbart berör välstånd.
Fredsfrågan är fortfarande levande. Nästa stora utmaning för EU är ju just att de länder på Balkan som upplevde krig och folkmord så sent som på 1990-talet ska bli EU-medlemmar de närmaste åren.
Värderingsfrågan är fortfarande aktuell. När EU-länder utmanar pressfriheten, när minoriteter kränks och rättsstaten försvagas då måste EU som union förstärka sitt eget interna arbete för mänskliga rättigheter.
Och för att välståndet dessutom ska växa så krävs ett stabilt EU-samarbete, som håller ihop. För att den inre marknaden ska fungera effektivt behövs en stark EU-domstol och en skarp EU-kommission. Marknaden behöver tydliga spelregler. Den ekonomiska krisen har ju blivit värre när enskilda EU-länder struntat i de gemensamma reglerna.
Den Europeiska Unionen är ingen à la carte meny, där vi mixar fritt bland rätterna.
Birgitta Ohlsson,
EU- och demokratiminister (fp)