Allt fler svenskar vill ta tåget, men tågen och spåren börjar bli överfulla. Den bilden delas nog av de flesta som trängs på pendeln mellan Linköping och Norrköping, men gäller över hela landet.
SVT:s Dokument Inifrån berättade häromveckan om den snabbt växande efterfrågan på tågtrafik och hur illa den stämmer med statsminister Reinfeldts och finansminister Borgs infrastrukturplaner. Medan många människor med ett nyvaknat klimatsamvete vill ta tåget, poängterar Reinfeldt och Borg samhällsekonomiska kalkyler som säger att vägsatsningar är mer ekonomiska än järnvägsbyggen.
Visst blir det en peng till järnvägen, men långt ifrån de mångmiljardsatsningar som ni kräver - är Reinfeldts och Borgs besked till tågvänner. För detta har de fått mycket kritik.
Nu utmanas de från ett nytt håll. Socialdemokraten Ibrahim Baylan, trolig kommunikationsminister vid ett regeringsskifte, besökte i går Östergötland och talade sig varm för Ostlänken.
"Vi måste få över transporter från väg till järnväg, och då funkar det inte att bara plåga folk med höjda bensinskatter utan vi måste också ge alternativ", säger Baylan. Han vill se en snabb byggstart av Ostlänken och tycker därför att bygget kan finansieras med lån från riksgälden.
Å ena sidan har vi hört det förut. När Göran Persson var statsminister pratades det i år om Ostlänken - men det hände inte mycket. Infrastrukturlöftena under Persson hanns hela tiden ikapp av stigande bygg- och anläggningskostnader och fick skjutas upp. Norrbotniabanan, en present från s till mp, samt panikpaketet för att rädda Saabfabriken kvar i Trollhättan gjorde dessutom att andra infrastruktursatsningar fick stå tillbaka.
Å andra sidan finns det anledning att ta Baylan på större allvar än de miljöpartister och vänsterpartister som regelbundet utlovar miljarder till järnvägen. Baylan är som sagt trolig kommunikationsminister vid ett regeringsskifte, och att han inte är någon löftesrobot visade hans avmätta svar när Lena Micko (s) i går ville få garantier om flygplatsstöd.
Baylan menar att han och infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) skulle kunna komma överens om järnvägssatsningar, men att Anders Borg har en helt annan uppfattning: "Och finansministrarna brukar vinna".
Det är svårt att förstå varför Borg och Reinfeldt är så tveksamma inför just järnvägsinvesteringar. Budgeten ska vara i balans och järnvägsbyggen är kostsamma - visst - men det är något mer som spökar.
"Nyttan är mindre än kostnaden" sade Anders Borg i Dokument Inifrån. Och i ett kort perspektiv är det billigare att bygga väg än järnväg. Men en stor del av rälsen som tågen rullar på idag har legat i 100-150 år. Med en avskrivningstid på 150 år borde till och med en försiktig kamrer våga investera litet mer.
Det är inte heller bara klimatet som motiverar mera järnväg. Regeringens arbetslinje där alla ska vara beredda att arbetspendla ställer nya krav på kollektivtrafiken. Borg har flera anledningar att lyssna på Baylan.