Sverige befinner sig mitt i en unik högkonjunktur och finansminister Anders Borg (m) är en modig man. I stället för att gödsla med bidrag och strö dusörer omkring sig lägger han en kärv och återhållsam budget. Det kommer knappast att vända den motvind alliansen befinner sig i sedan maktskiftet. Tvärtom kan folkstormen komma att växa till en orkan.
Men det är ändå rätt väg.
Regeringen använder högkonjunkturen för att bygga upp en buffert. Ett viktigt skydd när konjunkturen vänder.
Räknat som andel av BNP mer än halveras statsskulden fram till 2010, från 43 till 20 procent. Det ökar handlingsutrymmet för framtida regeringar.
Tillväxten säkras med åtgärder som ökar arbetsutbudet. Inflationen hålls i schack genom åtstramningar i trygghetssystemen.
Nästa år når regeringen socialdemokraternas legendariska mål om max fyra procents arbetslöshet. Något Göran Persson aldrig klarade.
Konjunkturinstitutet har beräknat att 220 000 nya jobb kommer att skapas 2006-2010. Av dessa uppstår 70 000 varaktiga jobb tack vare regeringens åtgärder - sänkt a-kassa och jobbavdrag. Konjunkturinstitutets bedömning är opolitisk. Och den har inte tagit hänsyn till alla åtgärder i den budget som överlämnades till riksdagen i går. Prognosen kan mycket väl komma att skrivas upp.
Anders Borg fortsätter på den väg som alliansen stakade ut i valrörelsen. Över en miljon svenskar fastnade i bidrag, a-kassa eller förtidspension under s-regeringen. Nu ska så många som möjligt in på arbetsmarknaden genom instegsjobb, nystartsjobb och nyfriskjobb. Planen ser ut att fungera.
Att steg två i jobbavdraget ger en vanlig löntagare ungefär en tusenlapp mer i månaden är närmast en bagatell i sammanhanget. Regeringen har gjort det mer lönsamt att arbeta.
Men trots sin ansvarsfulla politik kommer regeringen inte att bli populär på sin höstbudget. Några av åtstramningarna i budgeten nyper till på väldigt känsliga ställen.
Två extra karensdagar i a-kassan svider när de läggs ovanpå de försämringar som genomfördes i förra budgeten.
Att begränsa rätten att stämpla när man arbetar deltid kan i värsta fall drabba kvinnor inom handel och kommunal verksamhet, som vill ha men inte kan få heltidsarbete.
Regeringens stopp för extra sjukförsäkringar kommer att väcka ont blod hos såväl höga tjänstemän som LO-medlemmar, vilka förhandlat sig till dessa tilläggsförsäkringar i kollektivavtalen.
Åtstramningar av det slaget ger oppositionen en chans att hävda att det bara är överklassen som vinner på regeringens politik. Det är inte sant. Vinnarna är också de arbetslösa, de långtidssjukskrivna, de nyanlända invandrare som genom regeringens insatser får jobb. De är många, förmodligen fler än 70 000. Och fler vill in.
Anders Borgs höstbudget fortsätter principfast att hävda arbetslinjen. Det är en hård och respektingivande budget som borgar för att statsfinanserna och tillväxten står lika starka som under Sveriges gyllene år på 1970-talet.