Borgar-offensiven i full gång

Linköping2004-09-24 08:49
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Luften mullrar, som av åska, när borgarpartierna, Svenskt Näringsliv och Företagarna rycker fram. Inspirerade av de borgerliga partiledarnas skogsmulle-övningar hemma hos centerledaren Maud Olofsson, har det marknadsliberala etablissemanget fått blodad tand. Regeringstaburetterna finns plötsligt inom räckhåll. Därför brassar de på, och den politiska retorikens marknadsbestyckade missiler fyras av, en efter en, för att borra sig in i och sätta sin prägel på vårt medvetande.

I går dominerade borgaroffensiven Correns debattsida. Lars Holm, regionchef för Företagarna i Östergötland, och moderata riksdagsledamöterna Anna Lindgren, Linköping, och Gunnar Axén, Norrköping, drämde till med storsläggan. Regeringens förslag till slopad arvs- och gåvoskatt och sänkt förmögenhetsskatt får beröm. I övrigt är allt elände.

När Lars Holm spänner sin organisation Företagarna bakom borgarpartiernas fyrhjuliga triumfvagn (?) visar han vad offensiven handlar om. Egentligen. Att minska den offentliga sektorn och låta privata vinstintressen ta över.

- Skattetrycket på 53 procent har slagit i taket, ropar Holm, som vet berätta att den offentliga sektorn är "förvuxen". Förvuxen? Är alla behov i vård och omsorg tillgodosedda? Inte. Vad Holm menar är att de offentligt producerade välfärdstjänsterna ska tas över av privatföretag. Då blir allt bättre. Åtminstone för vissa.

Holm skriver om det höga "skattetrycket" på 53 procent. Enligt finansdepartementets beräkningar utgjorde skattekvoten - som visar hur stor del av våra samlade inkomster vi betalar i skatt - 50,8 procent av BNP förra året. I år minskar den till 50,3 procent av BNP, för att hamna på 49,5 procent året därpå. Om Sverige inte tillämpade principen att beskatta ersättningar vid arbetslöshet osv skulle "skattetrycket" ligga på ca 45 procent.

Holm hänvisar till Företagarnas Sifo-undersökningar. Han antyder att folk inte vill ha en stor offentlig sektor. Han påstår att svenskarna brinner för sänkta skatter och bättre villkor för företagarna. Har inte Holm läst de undersökningar om välfärdsstatens legitimitet som görs vid Umeå universitet? De är mer tillförlitliga än Företagarnas skräddarsydda undersökningar. Holm trampar i galen tunna när han försöker bevisa att svenskarna brinner av lust att ersätta den offentliga välfärdsstaten med marknadslösningar. Däremot har han rätt när han påpekar att villkoren för småföretagen måste förbättras. Så sker också. Varför "glömmer" han den utlovade reformeringen av de så kallade 3:12-reglerna?

Mer vill ha mer. Slopad arvs- och gåvoskott, sänkt förmögenhetsskatt med mera räcker inte. Företagarna ger sig inte förrän deras företag tillåtits annektera den offentliga sektorn. Därför skyndar Holm till undsättning när Anna Lindgren, Gunnar Axén & Co går till attack mot den skattefinansierade välfärdsstaten.

På tal om väljarundersökningar: Kommunal redovisade nyligen en undersökning som visar att 69 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på ett parti som slåss för den traditionella välfärdsmodellen. Holm, Lindgren & Axén har ett tufft beting framför sig.

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Å andra sidan

Läs mer om