Budget för brittisk baksmälla

Det blir hårt åtdragna tumskruvar för den offentliga sektorn i Storbritannien de närmaste åren. Den nya koalitionsregeringen av konservativa och liberaldemokrater går ut stenhårt med sin första budget för att rensa upp i det träsk av offentliga utgifter som Labouråren lämnat efter sig. Storbritannien har Europas största budgetunderskott och en kris där i likhet med den vi kan se i Sydeuropa skulle få oöverskådliga konsekvenser, eftersom London är Europas finanscentrum. Därför är det glädjande att liberaldemokraterna med Nick Clegg i spetsen, som före valet förespråkade en ekonomisk politik som till stora delar låg till vänster om Labour, nu har tagit sitt förnuft till fånga och rättat sig efter Torypartiets hållning i budgetfrågorna.

Konservatism i skjortärmarna. Cameron och Clegg går ut hårt i budgetsaneringen.Foto: AP Photo/Dominic Lipinski / Scanpix 2010

Konservatism i skjortärmarna. Cameron och Clegg går ut hårt i budgetsaneringen.Foto: AP Photo/Dominic Lipinski / Scanpix 2010

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-06-25 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Samtidigt är det angeläget för både liberaldemokraterna och de konservativa att visa att den kommande budgetsaneringen inte blir en upprepning av Thatcherårens så kallade stålbad. Att torypartiet känner ett behov av att markera mot 80-talets nyliberalism märks bland annat på valaffischerna inför det gångna parlamentsvalet där en av affischtexterna lyder: There is such a thing as a society. It?s just not the same thing as the state - som en direkt passning till Margaret Thatchers berömda uttalande there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families.

Det nya Torypartiet har, liksom de Nya Moderaterna i Sverige, markerat avstånd mot delar av partiets tidigare politik och slagit in på en tydligt socialkonservativ linje med gröna undertoner. Det socialkonservativa draget märks också i den nya budgeten där särskilt hänsyn tagits till de lägst avlönade. De 1.7 miljoner britter som har lägst lön får 250 punds löneförstärkning. I offentlig sektor har man som en besparingsåtgärd fryst lönerna, men bara för dem som tjänar över 21 000 pund om året.

Annars är det idel osthyvlar och svångremmar i den nya budgeten. Alla offentliga utgifter utom den allmänna sjukvården och biståndet skall minskas. Rejäla försvarsnedskärningar är att vänta, höjd pensionsålder och frysta bidrag, bland annat barnbidrag. På intäktssidan finns en momshöjning från 17 till 20 procent samt en ny bankavgift som väntas bidra med två miljarder pund om året till statskassan. Enligt finansminister George Osborne ska tillväxten genom dessa åtgärder öka till 2,8 procent år 2012, för att sedan öka till 2,9 procent.

Notabelt är att man valt att inte följa IMF:s råd för budgetsanering att höja skatterna på alkohol och tobak, åtgärder som förmodligen skulle ha varit lika impopulära som de offentliga åtstramningarna tillsammans. Det är klart att det inte jublas i Storbritannien nu när baksmällan kommer efter det utgiftsparty som arbetarpartiet bedrivit sedan 1997, men de flesta verkar ändå införstådda med att kuren är nödvändig för att patienten ska bli frisk. De konservativa och liberaldemokraterna har fått väljarnas förtroende att föra den politik som Labour inte förde.

Läs mer om